Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedvező járványügyi helyzetünket továbbra is sikerült megtartani Magyarországon, az elhunytak száma miatt azonban óriási jelentősége van az oltás adta védelemnek. Ha a védőoltás a fertőzéstől nem is óv meg biztosan, a halálos kimeneteltől és a szövődményektől azonban igen - kezdte a mai tájékoztatót Müller Cecília.

A járvány természetesen zajlik a világban és körülöttünk is, van ahol ismételten nő a pozitív estek száma, ezért nagyon fontos, hogy az oltási tervünket következetesen végrehajtsuk - fogalmazott a tisztifőorvos. A  gyógyultak és a beoltottak száma is már a háromszorosa az aktív fertőzöttekének. A második adag vakcinát is már több mint 75 ezren megkapták.

Zajlik az oltási terv harmadik szakasza, az otthonukban tartózkodó legidősebbek beoltásával. Tegnap a Moderna-vakcinákat kiszállították a kormányhivatalokhoz, a kijelölt 1080 háziorvosi praxis ebből olthatja 89 évesnél idősebb betegeit, praxisonként 10 főt. További mintegy 30 ezer idős oltását teszi lehetővé, hogy praxisonként 6-6 főt küldhetnek az oltópontokra a Pizer-vakcinák felvételére. A betegszállításba sok helyen az önkormányzatok is beszálltak.

Akik a mostani körből kimaradnak, ne essenek kétségbe, természetesen rájuk is sor fog kerülni - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Szerdai statisztika

1048 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 370 336 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 739 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 272 284 fő, az aktív fertőzöttek száma 85 313 főre csökkent. 3697 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen.

Tájékoztató készült az idősek oltással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseire a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalakra, további kérdésekkel a háziorvoshoz, vagy a megyei oltócsoportokhoz lehet fordulni.

Müller Cecília bejelentette azt is, hogy az emberi erőforrások minisztere a kedvező járványügyi helyzet miatt engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését, a szájsebészeti és fül-orr-gégészeti beavatkozások kivételével - előjegyzés lapján. A beavatkozás feltétel egy 72 órával korábbi negatív PCR teszt, illetve a beavatkozás napján egy negatív antigén teszt.

Elmondta azt is, többen kérdezték, hogy javasolt-e az időseknek a védőoltás, amire egyértelműen igen a válasz, az életkor ugyanis a járvány kezdte óta ismerten kockázati tényező. Szintén gyakori kérdés, hogy a beoltottak kaphatnak-e koronavírus-fertőzést a vakcinától, amire természetesen nem a válasz - mondta Müller Cecília, kiemelve, hogy egyik oltóanyagban sincs élő vírus, ami betegséget tudna okozni.

Eddig félmillió adag Pfizer és Moderna vakcina érkezett és kétszer 20 ezer fő beoltására elég Szputnyik V, amelynek az első és a második adagja különbözik egymástól. A Szputnyik V oltóanyag a Lancet cím orvosszakmai körökben elismert folyóiratban megjelent cikk szerint a klinikai 3-as fázisban 90 százalék feletti hatásosságot mutatott, és biztonságosnak minősítették - mondta a tisztifőorvos.

A Covid-ellenes, a betegség kezdeti fázisában leghatékonyabb bamlavinimabból 7 ezer adagot szereztek be, az első 300 adagot  a Dél-pesti Centrumkórházban és a Korányi kórházban alkalmazzák, és ha kellő tapasztalatot szereztek vele, más kórházakba is juttatnak - válaszolta kérdésre Müller Cecília.