Már több mint 35 ezren meggyógyultak a koronavírus fertőzésből, közülük sokaknak képződhetett megfelelő mennyiségű ellenanyag a vérében - mondta ma a reggel publikált fertőzési adatok elismétlése után Müller Cecília, arra kérve a gyógyultakat, hogy ha tehetik, adjanak vérplazmát. Akinek kellő mennyiségű ellenanyag termelődött a vérében, vérplazmaadással segíthet a súlyos betegeken. Ez a terápia egyfajta passzív immunizálásként működik.

A vérplazma adására jelentkezőket klinikai vizsgálatnak vetik alá, a tapasztalatok szerint a jelentkezők 10 százaléka rendelkezik olyan mennyiségű ellenanyaggal, amit fel tudnak használni a gyógyításban.

Keddi statisztika

5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 152 659 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3281 főre emelkedett, 34 185-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 115 193 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen.

Mindig vannak olyan súlyos, krónikus betegek, akiknek a koronavírus-fertőzés valamilyen mértékben hozzájárulhat a halálukhoz, az eddig elhunytak 7 százalékánál nem mutattak ki krónikus alapbetegséget, vagy kísérőbetegséget - mondta Müller Cecília.

Az elmúlt  napon elhunytak között a legfiatalabb beteg 25 éves, a legidősebb 95 éves volt.

A tisztifőorvos ismét felhívta a figyelmet a járványmegelőzési és higiénés rendszabályok betartására, a fertőződések elkerülése ugyanis csökkenti az ellátórendszerre háruló terheket is.

A tegnapi adathibával kapcsolatban kifejtette, az egyik legnagyobb labor késlekedett az adatszolgáltatással, ezt mára pótolták, így a mai adatok tartalmazzák a mindösszesen elvégzett PCR vizsgálatok számát, ami az elmúlt 24 órában 27292 volt. (Ezek szerint az egy nappal ezelőtti vizsgálatokkal együttvéve, a két nap átlagos tesztpozitivitása meghaladja a 35 százalékot - a szerk.)

A tesztelésbe az Országos Vérellátó Szolgálat és az NNK 6 szűrőbusza is beszállt, utóbbiakban csak azokat tesztelik, akiknek a háziorvos rendelte meg a vizsgálatot, és akikkel az OMSZ előzetesen konzultált. Ezek a betegek maszkban, a tömegközlekedés kerülésével közelíthetik meg a mobil tesztállomásokat. Amennyiben az atigén gyorsteszt pozitív, a tesztelt személyt fertőzöttként regisztrálják, negatív eredmény esetén PCR tesztre irányítják.

A tisztifőorvos megerősítette, a magyar járványügyi adatok európai összehasonlításban az EU 27-eket nézve a középmezőnyben foglalnak helyet.

Kitért a friss szennyvízadatokra, amelyek szerint nem értünk a járvány csúcsára. Mindent meg kell tennünk, hogy a fertőződés továbbadását és a saját megfertőződésünket megelőzzük - mondta.

Kérdésekre válaszolva elmondta, Magyarországon is extrém terhelés nehezeik az egészségügyi  ellátórendszerre, de tervszerűen védekezünk. Jelenleg az összes aktív ellátó intézményben gyógyítanak covidos beteget. Az ellátó személyzet fárad, pontosan rögzíteni kell a pihenőidejüket, hogy bírják a nagy nyomást.

A siófoki idősotthonban a 99 gondozott közül 44-en kapták el a fertőzést, az 56 dolgozó közül 10 pozitív. Egy főt kórházba szállítottak, hárman meghaltak. A fertőzöttek zöme jó egészségi állapotban van, őket többször ellenőrzik.

A fertőzés átvészelése 6 hónapos védettséget adhat.

A közterületi maszkviseléssel kapcsolatban elhangzott,gépjárműben nem kell hordani, kerékpáron és rolleren akkor nem, ha sportolási céllal használják, egyéb esetben kötelező a maszkot viselni.