Egy hete, 10 napja jellemzően stagnálnak a járványügyi  adatok, néhány területen pedig emelkedésnek is indultak, akárcsak a többi európai országban. A mutáns megjelenése és más nem teljesen felfedett okok miatt ismételten lassú emelkedésnek vagyunk tanúi. Ez az emelkedés egyelőre lassú, de ha tért hódit a brit mutáns, amely egyszerre 4 főt is megfertőzhet, akkor további emelkedésnek nézhetünk elébe. Ezért mindenkinek nagy felelősséggel és körültekintéssel kell döntéseket hozni - fogalmazott a tisztifőorvos.

A friss adatokra rátérve kiemelte, az elhunytak száma nem akar csökkenni, stabilan 100 körül alakul. Az időskor és a krónikus betegségek jelentik a magas kockázatot a betegség lefolyása szempontjából, de a mára elhunyt 97 beteg között is vannak fiatalok.

Csütörtöki statisztika

1 862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 381 875 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 97 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 444 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 287 134 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 297 főre csökkent. 3799 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Megerősítette, a vakcináció az egyetlen út a korlátozásoktól és járványtól való megszabaduláshoz, s az aktív fertőzötteken és a más akut megbetegedésben szenvedőkön kívül mindenki oltható, a konkrét esetben azonban mindig az oltóorvos dönt. Az eddigi tapasztalatok szerint csak enyhe, helyi reakciók léptek fel az oltás után, de mindennek van kockázata, a viselt betegségnek és az oltásnak is - tette hozzá a tisztifőorvos.

A krónikus betegséggel küzdők a háziorvosuktól kérhetnek tájékoztatást az olthatóságról.

Az NNK folyamatosan vizsgálja a mutáns törzseket, afrikai és brazil mutánst továbbra sem találtak, a brit mutáns viszont már közösségi terjedésű.

Ma kétféle vakcina érkezett az országban, a Modernából 21600 adag, az AstraZenecából 45600 adag, ezeket a Hungaropharma raktáraiba betárolták. Ennek a felét lehet beadni, hogy a második adagra is rendelkezésre álljon a készlet. Ezek mellett Pfizerrel és Szputnyikkal zajlik az oltás.

Az alkalmazási előíratokat folyamatosan frissítik az új ismeretek birtokában, tegnapi hír például, hogy a WHO az AstraZeneca vakcináját a 60 feletti korosztályban is javasolja.

A Szputnyik vakcinákat 4 fővárosi oltóponton adják be, a Dél-pesti Centrumkórházban, a Honvédkórházban, a Szent Imre kórházban és a Szent János kórházban. Ezekre az oltópontokra szállítják ki a vakcinát és az 560 fővárosi háziorvos is ide szervez 5-5 pácienst.

Megjegyezte, hogy az oltópontokra szervezett betegek fokozottan figyeljenek arra, hogy a hidegben rétegesen öltözzenek fel, vigyenek magukkal teát és több egyszer használatos maszkot is, ebben az időben ugyanis ráfagy a kilélegzett levegő, és a nedve maszk már nem véd.

A tisztifőorvos azt kérte, mindenki kövesse a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalt, ahol az oltással kapcsolatos friss információkról tájékozódhat.