A szükségesnél jóval kevesebb ápolót és szakorvost írt elő a koronavírus miatt intenzívre került betegek ápolására Kásler Miklós - ezt mondta az RTL Híradónak több szakember is.

A miniszter hétfőtől 20 intenzív osztályos betegre 5 ápolót és egy szakorvost kért a kórházaktól.

A Népszava információi szerint még így is több kórház szakemberhiánnyal küzd. A minisztérium azt írta az RTL-nek, hogy van még kapacitás, és minden beteget ellátnak.

Falus Ferenc a Híradónak  felidézte, hogy békeidőben  1 intenzíves ágyra 1 nővér jut, ez maximum  2 betegre bővíthető. Ha 1 intenzíves nővérnek 4 beteget kell ellátnia, az azt jelenti, hogy az ellátás az emberi életet kockáztatja.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, sürgősségi szakorvos az orvosok számát is kevesli, szerinte ha egy szakorvos jut 20 intenzív ellátást igénylő betegre, akkor mind a 20 beteg meghal, mert képtelenség ellátni őket.  Legalább ilyen képtelenség azt várni az orvostól, hogy válasszon ki 5 olyan beteget közülük, akiknek jók a túlélési esélyei, és csak azokra koncentráljon, mert az egyenlő azzal, hogy a többi beteg meg fog halni. Kunetz szavai szerint a kormány hibájából ilyen döntésre nem lehet kényszeríteni az orvosokat.

A Népszava információi szerint több kórház jelezte, hogy csak akkor tudják ellátni a covidos betegeket, ha más kórházból kapnak segítséget. Az Okfő ezt nem cáfolta, azt írták, hogy a centrumkórházak zökkenőmentesen, az igényeknek megfelelően osztják el a dolgozókat.

A szakértők szerint a járvány előtt 1100 intenzív ággyal rendelkezett az ellátórendszer, amelyeken átlagosan 700 beteg feküdt. Kásler miniszter most 1200 intenzív ágyat kért csak a covidos betegek ellátására. Így háromszor annyi súlyos beteget kell ellátniuk a kórházaknak, miközben a szakszervezet szerint több ezren hagyták el az egészségügyet.