Egyelőre 78875 ember beoltására elegendő vakcina érkezett az országba. Az oltási terv szerint elsőként oltandó egészségügyisek száma a KSH adatai szerint októberben 123 ezer volt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) 140 ezer egészségügyi dolgozót tart számon. A második kör viszont ennek ellenére is elindult, azaz a vártnál jó al kevesebben vették fel a vakcinát az egészségügyben - számol a portál.

Többféle oka is lehet annak, hogy a több tízezer egészségügyi dolgozó kimaradt az első körből: az egyik az oltástól való elzárkózás az abba vetett bizalom hiánya vagy esetleg egy tervezett gyerekvállalás miatt. A másik ok, hogy nagyon sokan már átestek a fertőzésen, és még nem kerülhetnek sorra.

Az oltási stratégia első körét nagyjából két hét alatt lezavarták, abban az értelemben, hogy elkezdődött a második kör, miközben természetesen az oltásra várakozó első körösök is sorra kerülhetnek.

Elméletben a második csoport, a szociális szférában dolgozók beoltása sem kellene, hogy tovább tartson, a portál becslése szerint ugyanis ez a kör nagyjából 130-140 ezer embert (90 ezer ápoltat és 45 ezer alkalmazottat) érinthet, nagyságrendileg ugyanannyit, mint az első, egészségügyi kör. Az pedig már most is látszik, hogy az oltást ebben a csoportban sem fogja mindenki igényelni és megkapni.

Magyarország eddig kevesebb mint két hét alatt durván 150 ezer vakcinához jutott hozzá, és mivel a népességarányos elosztási elv megmarad, a gyártókapacitás pedig várhatóan nő, miközben megkezdődhet a Moderna-vakcinák, majd hamarosan az AstraZeneca-oltások forgalmazása is, egyelőre nem látszik komoly akadálya annak, hogy a tempó megmaradjon.

Mindez pedig azt jelenti, hogy ha tényleg a korábban vázolt tervek szerint haladnak, és az oltóanyag-szállítmányok is az eddigi ütemben érkeznek az országba, akkor január végén akár a harmadik csoport, a lakosság mintegy negyedét kitevő, 60 évnél idősebb korosztály oltása is megkezdődhet.