Minél jobban terjed a vírus, annál jobban alkalmazkodik a körülményekhez, ezért nagyon gyorsan kellene oltani, ezzel lassítani a terjedést, mivel a szerencse kérdése, meddig lesz jó ez a vakcina - mondta Lisziewicz, aki szerint csak reménykedhetünk, hogy az oltóanyag a harmadik hullámban is hatékony marad az eredetinél gyorsabban terjedő új mutánsok ellen. Ugyanakkor olyan gyógyszerek is elterjednek, amelyek csökkentik a halálozási rátát.

"Az a természet rendje, hogy egy vírus adaptálódni kíván a környezethez, a vírus érdeke, hogy jobban, gyorsabban replikáljon, az emberek érdeke, hogy megvédjük magunkat a vírus ellen, és mi próbáljunk normális életet élni és nem a vírus" - fogalmazott Lisziewicz Júlianna.

A biológus, immunológus szakember az oltóanyagokról szólva kifejtette, mind a négy fajta vakcinában a vírus tüskefehérjéje van és erre alakul ki a védelmet adó antitestes immunválasz, csupán a beviteli mód más. Amennyiben az a vírus marad a fő vírustörzs, ami itt Magyarországon replikálódik, akkor mindegy melyik oltást kapjuk, mindegyik védelmet fog biztosítani.

A mutánsvírusok elleni védelem már kérdéses, az angliai mutáns ellen a jelenlegi tudásunk szerint jó a jelenlegi oltás, a brazil illetve dél-afrikai mutánsok ellen már sokkal kevésbé.