Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt – mondta Jakab Ferenc az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője elmondta: azt lehet tudni a koronavírus új változatáról, az úgynevezett omikron variánsról, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti, ami nagyon sok, ha belegondolunk abba, hogy a delta variánsban összesen 8 mutáció van.

A virológus hallotta az oltástagadók között terjedő információt, hogy miért oltanak a járvány közepén. Szerinte vannak olyan vírusok, amikor nem szabad ráoltani, ha előtte vagy utána valószínűsíthető a vírusfertőzés, de a koronavírus nem ilyen. A mutáció és a variánsok kialakulása nem az oltások miatt jelenik meg - hangsúlyozta.

Jakab szerint a gyógyszergyártók dolgoznak az omikron elleni hatóanyag kifejlesztésén, és néhány hét alatt át lehet állni, hiszen a technológia kézben van.

Fel kell zárkóztatni a fejlődő országokat is, mert amíg náluk azt az átoltottsági szintet nem érjük el, mindig újabb és újabb variánsok fognak megérkezni. A légiközlekedés miatt pedig pillanatok alatt Amerikába és Európába fogják ezeket hozni

– magyarázta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy megkaphat-e egyszerre több vírust egy ember, azt mondta: elvi lehetősége megvan, azonban nagyon pechesnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen megtörténjen.

Bizonyos variánssal szemben az oltóanyag hatékonysága leeshet a kezdeti 96 százalékról 50 százalékra, de ez még mindig több mint a semmi - hangsúlyozta Jakab.

Az NNK sajtóhivatalának közlése szerint még nem detektálta az omikron variánst Magyarországon a jelenlévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központ.