A hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítést, nem kizárólag hatósági feladat, ezért mindenkitől együttműködést és megértést, a pártoktól önmérsékletet kért a miniszterelnök. A védekezéshez szükséges forrásokat a kormány biztosítja. El kell kerülni a helyzet bagatellizálását és a pánikkeltést is - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő.

A védekezést irányító operatív törzset Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezeti. A tömegrendezvényekkel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák a megrendezést, ha a helyet súlyosbodik, akkor ezen változtatnak. A március 15-i rendezvénnyel kapcsolatban monitorozzák a helyzetet és legkésőbb keddig eldöntjük, mi legyen a sorsa.

A védekezéshez szükséges anyagi források kapcsán a kórházak adósságának rendezését firtató újságírói kérdésre Orbán azt mondta: ez két külön alap, a védekezéshez szükséges forrást ott fogják megteremteni, ahol az ellátás történik, a laborokban illetve a kórházakban.

A vírus gazdasági következményeinek felmérését pedig Varga Mihály pénzügy- és Palkovics László innovációs miniszterre bízták.

A tegnap este bejelentett magyarországi fertőzöttek, a két itt tanuló iráni diák közül az egyik a Semmelweis Egyetem, a másik a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója, február 22-én érkeztek az országba. A Semmelweis Egyetemen 24-én jelezték a panaszaikat, ezután találkoztak az egyetem üzemorvosával és tegnapelőtt helyezték el őket, valamint a családtagjaikat karanténban. A karantén előtti időszakban élték az egyetemisták életét, hogy e közben hány emberrel találkoztak és kik lehetnek veszélyeztetettek, még vizsgálják - közölte Kásler MIklós humánminiszter.

Az egyik diákról még este kiderült, hogy a Semmelweis Egyetemen tanul. A másik fiatalemberről hivatalosan csak most közölték, hogy a gödöllői egyetem hallgatója, mert ez csak ma derült ki az operatív törzs számára, a diák ugyanis ezt "nem mondta meg".

A szűrés kiterjesztésével kapcsolatos újságrói kérdésre Kásler kijelentette: szűrési jelleggel vizsgálatot végezni nem lehet.

Az Index csütörtökön kora délután megkereste Gödöllő polgármesterét, Gémesi Györgyöt is, akit szintén nem tájékoztattak arról, hogy az egyetem diákja a másik koronavírus-fertőzött, ugyanakkor a városvezető feltételezte, hogy az operatív törzs őt is értesítené, ha Gödöllőn bármilyen járványügyi-védekezési teendő lenne.

A sajtótájékoztatón a tegnap esti adatokat közölték, eszerint Magyarországon a fertőzöttek száma 2, karanténban 24-en vannak, és 230 mintát vizsgáltak, vizsgálnak akkreditált laboratóriumban.

Világszerte eddig 3 268 halottat, 95 748 fertőzöttet és 53 418 gyógyult estet regisztráltak.