Ha innen Brüsszelből én haza akarnék menni Budapestre, akkor először is szükségem lenne két otthon elkészült negatív koronavírus tesztre, s két vizsgálat között legalább 48 órának kell eltelnie. Tehát a külföldön tartózkodó magyar állampolgárokra szigorúbbak az előírások, mint a cseh, lengyel vagy szlovák állampolgárokra, akiknek elég egy darab saját hazájukban készített negatív teszt, ami akár 5 napos is lehet - mondta Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője a hírklikk.hu-nak.

A szakemberek nyilatkozataiból világosan látszik, hogy a magyar "második hullám" az ország belsejéből indul. Tehát nem kívülről hurcolják be a járványt. A határzár bevezetése egy színtiszta politikai aktus, ami azt a képzetet igyekszik a magyar polgárok fejében erősíteni, hogy Európa veszélyt jelent számukra.

Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hogy a határzár a visegrádi három országra azért nem érvényes, mert ők hatásosan védekeznek, ám ez Jávor szerint nem igaz. A régiót tavasszal kevéssé sújtotta a járvány, de ostobaság az első hullám adataiból a másodikra levonni következtetéseket. Ráadásul a balti államokban vagy a finneknél jobbak voltak az adatok, mint a visegrádi államoknál.

A politikus az a tippeli, hogy a határzár-rendeletet végül nem lehet majd életben tartani. Valószínűleg megvárják majd, amíg a lezárás természetesen úton megszűnik, ugyanis 30 napra rendelték el a határzárat. Utána talán el lehet majd felejteni, de addig is rengeteg kárt fog okozni.