A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) - amelynek 1619 helyi önkormányzat a tagja - a koronavírus-járvány elleni védekezés miatti többletfeladatok ellátása biztosíthatóságának érdekében levélben kezdeményezett konzultációt és kért tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől és Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkától - írta közleményében a TÖOSZ.A szövetség javaslatokat is tett a kormánynak a helyi önkormányzati rendszert és a központi költségvetés önkormányzatokat érintő kérdésekben.

Védekezési költségek

A TÖOSZ iránymutatást kér, hogy melyek lesznek a helyi önkormányzatok általi védekezési feladatok során felmerült/felmerülő költségek közül a központi költségvetés felé elszámolhatóak? Az elszámolható költségeket 100 százalékban utófinanszírozza az állam? A költségek megtérítése - tekintettel a helyi önkormányzatok forráshiányára és tartalékainak végességére - mikor és milyen formában, ütemezéssel történik majd? - olvashatók a szövetség kérdései a levélben.

Helyi intézkedések

A települések kérik, hogy veszélyhelyzetben, a húsvéti szabályozásra figyelemmel, a polgármesterek - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényben foglalt jogkörükben - a jövőben is kapjanak lehetőséget a helyi sajátosságoknak megfelelő szabályozásra.

Információkérés

A TÖOSZ kéri, hogy a települési polgármesterek hivatalosan is megkapják az Operatív Törzs tájékoztatóinak és a kormánytájékoztatóknak az anyagait a járványügyi védekezés eredményességének biztosítása érdekében.

Információt kérnek arra vonatkozóan, hogy a 2020-as központi költségvetés 2. mellékletében meghatározott önkormányzati működési és ágazati feladatfinanszírozás

  • a bölcsődei dolgozói és üzemeltetési,
  • az óvodai nevelőmunka és óvodaműködtetési,
  • a kulturális, közművelődési és nyilvános könyvtári,
  • az egészségügyi alapellátási, orvosi ügyeleti,
  • a szociális- és gyermekétkeztetési,
  • a szociális segítési és házi segítségnyújtási,
  • a hivatali, igazgatási

feladatellátások vonatkozásában a veszélyhelyzet ideje alatt milyen esetekben jár, és azt mikor, milyen formában kapják meg az érintett települési önkormányzatok.

Hitelfelvétel

A TÖOSZ javasolja, hogy a kormány engedélyezze a helyi önkormányzatok számára a működéshez szükséges hitel felvételét egy éven túli, három éves időtartamra a 2019-es lezárt saját bevétel 15 százalékáig.

Munkanélküliek támogatása

A szövetség javasolja az álláskeresési támogatás folyósíthatóságának 3-ról 6 hónapra módosítását, csökkenő támogatási összegben.

Kórházból kitettek ellátása

Javasolják, hogy a járványhelyzet miatt a kórházakból az egyedül élő, hozzátartozók hiányában gondozását, felügyeletét megoldani nem tudó betegeket ne az otthonukba bocsássák el, hanem - figyelemmel arra is, hogy az idősotthonokban felvételi zárlat van - a lakóhelyükön vagy ahhoz közeli szociális otthonba/szakintézménybe. Ezzel biztosítva 0-24 órában a szakszerű egészségügyi és szociális ellátásukat és felügyeletüket - írta a TÖOSZ a levélben.

Adóelvonás pótlása

A TÖOSZ javasolja - tekintettel arra, hogy a gépjárműadó 40 százalékának, mint saját bevételnek az elvonása a kistelepüléseket jelentősen érinti -, hogy a kulturális és települési támogatásra adható forrást az érintett települési önkormányzatok általános működésére is fel lehessen használni, ne csak ezekhez a konkrét feladatokhoz.

Egyenlő bánásmód

Az egyes településekről kapott jelzések alapján a TÖOSZ indokoltnak tartja, hogy a veszélyhelyzetben mind az önkormányzati, mind az állami, mind az egyházi és az alapítványi szervezetekre egységesen azonos szabályok vonatkozzanak (gyermekellátás, idősgondozás) - írták a levélben.

Beruházások befejezésének támogatása

A szövetség javasolja, hogy az európai uniós településfejlesztési program (TOP) keretében megvalósuló pályázati beruházások esetében az eredeti költségvetéshez számítottan 15 százalék alatti növekményt mindenféle ellenőrzés nélkül adják meg a jelentős adóerő képességgel nem rendelkező pályázaton nyertes önkormányzatok számára, hogy befejezhető legyen a beruházás, amely az állammal közös érdekünk.

A TÖOSZ április 25-ig kér választ a belügyminiszternek és a PM államtitkárának címzett levelére.