Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világjárványnak még nincs vége” - mondta dr. Carlos del Rio, az Emory University of Atlanta egyetem epidemiológusa szakértői összefoglalójában, amely bemutatja a delta variáns veszélyeit, szólt a nyári fertőzési hullámról és a maszkviselésről.

Dr. Carlos del Riót idézve az OTSZ Online (Orvostovábbképző Szemle Online) azt írja:  Jelenleg a Delta variáns miatt nő az esetek, a kórházi felvételek és a halálozások száma.  Július 2-3. hetében az USA-ban 140%-kal nőtt az esetek száma, a kórházi kezelések és a halálozások pedig 30 százalékkal növekedtek. Az összefoglaló szerint delta variáns hihetetlenül fertőző, könnyen terjed az egyik emberről a másikra. Az eredeti SARS-CoV-2 vírus 2,5-3 további embert volt képes megfertőzni, a delta variáns viszont egy ember egyszerre további 8-9 embernek képes átadni, az exponenciális a terjedés rendkívül gyors, az Egyesült Államokban elsősorban az alacsony átoltottságú területeken (pl. Arkansas, Missouri) észlelhető, de Tennessee, Alabama, Georgia és Florida államokban is egyre inkább ez a variáns a fertőzések oka. 

A szakember úgy látja, a beoltottaknak nem kell annyira aggódniuk a koronavírus delta variáns miatt, az oltatlanoknak viszont annál inkább, mert ők valószínűleg meg fognak fertőződni. Az epidemiológus azonban azt kérte a lakosságtól, hogy mindenki oltassa be magát. Azok is, akik már átestek a fertőzésen, mert a fertőzésen átesetteknél kialakuló SARS-CoV-2 elleni természetes immunitás nem véd annyira, mint az oltással megszerezhető, így számukra a betegség eltelte utáni 3. hónap múlva javasolt a védőoltás.

Mivel elsőként a 65 év felettieket oltották, és nagyobb százalékban részesültek immunizációban, mint a fiatalabb korosztály, körükben a fertőződés és a súlyos kimenetel ritkább, a fiatalabb személyeknél korosztályban nagyobb most a kockázat. Szerinte örvendetes viszont, hogy a delta variáns nem támadta meg nagyobb arányban a 12 évnél fiatalabb gyermekeket, akik a jelenlegi engedélyek szerint még nem részesülhetnek SARS-CoV-2 elleni mRNS oltásban.

Bár a világjárvány nem megjósolható, de a delta variáns gyorsan terjedése okán idén nyáron egészen biztos egy újabb fertőzési hullámot fogunk látni, mely után a járvány majd enyhül, de jöhetnek más variánsok is. Hogy mi történik az ősszel, az a vakcinációs arányoktól függ. A legújabb kórházi jelentések szerint „a COVID miatt kórházba kerülő személyek egyike sem volt beoltva” – mondta Dr. del Rio. A maszkviselést zárt terekben továbbra is javasolja a korlátozások feloldása ellenére.