A járvány harmadik hulláma továbbra is felszálló ágban van, a korábbi tapasztalatok alapján esetleg április közepén, végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, és "talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel" - mondta Szlávik János.

"Most mindenkinek nagyon kell vigyáznia, be kell tartani a szabályokat" - jelentette ki a főorvos. A húsvét időszaka különösen veszélyes, mivel a fertőzés a családokban, olyan helyeken történik, ahol az emberek nem hordanak maszkot.

Európa sok országában hasonlóan sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy nem halad kellő sebességgel a védőoltások beadása, nagyon sok európai országban akadozik az oltás - mondta a főorvos.

Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcináival sokkal több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de ez egyelőre, ebben a pillanatban kevés

- tette hozzá Szlávik János. A főorvos szerint jó, ha minél több regisztrált, biztonságos és hatékony oltás áll rendelkezésre, ezért örömmel fogadták a hírt, hogy Magyarországon két újabb vakcinával lehet oltani.

Az indiai CoviShield vakcina gyakorlatilag az AstraZeneca oltásának felel meg, míg a kínai Convidecia a Johnson & Johnson vakcinájára hasonlít, amelyből elég egy adag a hatékony védelemhez.

Szlávik János helyes lépésnek nevezte, hogy előrébb hozták a pedagógusok oltását, és arra kért minden érintettet, hogy regisztráljon a vakcinára.
A főorvos megerősítette, ma már kijelenthető, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltásai biztonsággal adhatók várandósoknak. Az angol brit mutáns miatt egyre több terhes nő kerül kórházba, időnként lélegeztetőgépre is, ezért számukra is javasolt az oltás.

Idővel a koronavírus egyre több mutációja jelenik meg, a jelenlegi védőoltások azonban valamennyivel szemben védelmet adnak, ha nem is egyenlő hatásossággal - tette hozzá Szlávik.