Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Február első hetében kezdődik meg a tervek szerint a védőoltásra regisztrált legidősebb állampolgárok oltása, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pedig az érintettek értesítésében és oltásában is számít a háziorvosokra - áll a hvg.hu szerint abban a levélben, amit pénteken a NEAK valamennyi háziorvos részére elküldött.

A portál szerint a levélben Kiss Zsolt főigazgató írta le a részleteket, melynek értelmében 1800 háziorvosi szolgálatnál összesen 18 ezer időskorúnak adnak majd be koronavírus elleni védőoltást (minden érintett háziorvos egy Moderna ampullát kap, mellyel 10 beteget tud beoltani).

Az oltások kezdő időpontja február 4. csütörtök, befejezése pedig legkésőbb február 7. vasárnap.

Az ampullák a megyei kollegiális szakmai vezető külön értesítése alapján a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetők át. A háziorvosok kiválaszthatnak további hat embert, akiket betegszállító visz majd a megyei megyei kórházi oltóközpontba, ahol a Pfizer vakcináját kapják majd meg.

A háziorvosoknak a levéllel együtt megküldték az e-Jelentés rendszeren keresztül az adott házirovos praxisába tartozó azon személyek nevét, akik vagy a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolva regisztrált védőoltásra.

A tájékoztatás szerint a lista egyben (életkor szerinti) prioritási sorrendet is jelöl, amit a háziorvosoknak követniük kell az értesítés és az oltás során. A listán szereplők olthatóságát viszont már a háziorvosok felelőssége eldönteni, mint ahogy a végleges oltási sorrendet is ők állítják össze - írja a portál.

Mi lesz a megmaradó vakcinákkal?

A NEAK arra is figyelmeztet, hogy a megmaradó vakcina központi visszaszállítására, vagy hűtési időn túli felhasználására nincs lehetőség, ugyanakkor arra nem térnek ki, hogy mi legyen azzal az oltóanyaggal, ami esetleg azért marad meg, mert nem jelenik meg a listán szereplő személy, vagy már beoltották estleg, mert valamelyik szociális otthonban él.

A NEAK főigazgatója a hvg.hu szerint emellett azt is kéri, hogy kísérjék figyelemmel a beoltottak egészségi állapotát, és abban az esetben, ha az oltást követően "nem kívánatos oltási reakció lép fel", azt jelezzék a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnak.