Hiába látszik nálunk visszaszorulni a járvány, a veszély nem múlt el – mondta a Népszavának Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos. Nagy-Britanniában az indiai mutáns nagyon gyorsan kiszorította a brit variánst, és nem sok esély van arra, hogy ezt Magyarország megússza. Az angoloknál zajló járvány is igazolta, hogy a delta variáns rövidebb idő alatt jóval több embert betegíthet meg, mint az eredeti vuhani Covid-vírus.

A gyerekeknél gyakoribb és súlyosabb tüneteket okoz mint a korábbi változatok. Ezért most az lenne a legfontosabb, hogy megelőzzük a gyerekek megfertőződését. Miután az indiai variáns tünetei kezdetben nátha-szerűek és nem jellemző az íz- és szagérzés elvesztése, minél nagyobb számban kellene teszteket végezni és kontaktuskutatással is akadályozni az újabb járványhullám kialakulását.

A kínai Sinopharmmal oltottak között 20-30 százaléknál is magasabb az oltásra nem reagálók aránya, ezért nem érdemes a Sinopharmot kapókat tesztelgetni, egyszerűen mindenkit újra kellene oltani. Így kísérelhetnék meg javítani azt a szakmai hibát, hogy ezt a vakcinát minden tanács ellenére főleg az időseknél kezdték el alkalmazni.