A hosszú távú ellátást-gondozást biztosító intézmények, idősotthonok lakóinak kitettsége még nagyobb a szoros közelség, a zárt közösségi terek, közös programok, együttes étkezés és a közös gondozó személyzet miatt - teszi hozzá a háziorvos, aki a saját praxisa mellett egy 100 fős idősotthonban is szolgálatot teljesít már 15 éve. Az ilyen intézményeknek különleges óvintézkedéseket kell tenni a lakók, a gondozók és a látogatók védelmében, a fertőzés elkerülése érdekében.

A higiénés rendszabályok betartása mellett is a zárt közösségi életforma sajátosságai miatt nagyon nehéz elkerülni fertőzést - mondja Kreft-Horváth Lóránd, felidézve, hogy öt évvel ezelőttig, egy oltási program indulásáig az influenzaszezonokban rendszeresen 5-7 súlyos tüdőgyulladásban szenvedő beteget kellett ápolni az otthonban. Öt éve azonban, egy programnak köszönhetően a gondozottak az influenzaoltás mellett a pneumocuccus okozta tüdőgyulladás elleni vakcinát is megkapják, ami a háziorvos szavai szerint hatalmas változást hozott. Mióta az adott otthon minden lakóját beoltják influenza és tüdőgyulladás ellen, szezononként 0-1 közé esett a lakók között a tüdőgyulladásos esetek száma, ezért Kreft-Horváth úgy véli, érdemes lenne ezt az oltás-kombinációt minden idősotthonra kiterjeszteni.

A gondozottak a koronavírus-járvány első hulláma előtt most is megkapták az influenza és pneumococcus vakcinákat - konjugált pneumoccus vakcinát 50 év felett már csak egyszer kell beadni, azonban a lakók cserélődése miatt mindig vannak új gondozottak, akiket oltani kell - s ugyan a vírus ebbe az intézménybe is bekerült, néhány hete antigén gyorsteszttel 12 pozitív esetet találtak, azonban mindegyik gondozott elkerülte az idősekre veszélyes, súlyos lefolyást, szövődményeket, és enyhe tünetekkel vészelte át a fertőzést. Kreft-Horváth Lóránd szerint mindegyikük jól volt végig és 10 nap elteltével negatív tesztet produkált.

Hasonló tapasztalatokról számoltak be egy német idősotthonban, ahol szintén mind az influenza, mind a pneumococcus oltást megkapták a lakók még az járvány első hulláma előtt, és a pozitívvá váló gondozottak baj nélkül gyógyultak ki a betegségből - tette hozzá Kreft-Horváth Lóránd.

Kollégáival konzultálva szakember úgy véli, hogy a rendszeres influenza, és az egyszer beadott pneumococcus oltás együttesen úgy trenírozhatta a gondozottak immunrendszerét, hogy könnyben megbirkózott a koronavírus fertőzéssel is. Ez a kombináció addig is segíthet elkerülni a rettegett végkifejletet, amíg nem áll rendelkezésre célzott vakcina - jegyzi meg.

Az oltáskombináció kedvező hatását a háziorvos a saját területén is megfigyelte, azok az oltott betegei, akik elkapták a koronavírust, sokkal könnyebben viselték a betegséget, vagy tünetmentesek maradtak, amit szerinte érdemes lenne figyelembe venniük az oltásokat elutasítóknak és az oltásellenes propagandára fogékonyaknak is.