A korábbinál jóval alacsonyabbak a fertőzési adatok az oktatási-nevelési intézményekben, igaz, még mindig több mint 60 iskolában van hatályban jelenleg is valamilyen járványügyi intézkedés - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Népszavát. A szaktárca adatai szerint jelenleg az óvodák 0,15 és az iskolák 0,5 százalékában egy-egy csoport vagy osztály érintett rendkívüli szünet, illetve digitális munkarend elrendelésében.

Ha az Emmi által korábban említett mintegy 13 500 iskolai feladatellátási-hellyel számolunk, az azt jelenti, hogy 65-70 iskolai helyszínt érinthet jelenleg valamilyen járványügyi intézkedés. Ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot.

Nagy Erzsébet, a PDSZ egyik ügyvivője a Népszavának azt mondta: több olyan esetről tudnak, amikor egy-egy diák megfertőződött, de hivatalosan nem rendeltek el számukra karantént, csak haza küldték őket gyógyulni. Az érdekvédő szerint az is aggályos, hogy továbbra sincs kontaktkutatás, a fertőzött tanulók, pedagógusok lehetséges kapcsolatait nem tesztelik. Érdeklődtünk az Emminél a tanárok, diákok teszteléséről is, de erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ - írja a lap.