Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hét végén meglepte a kutatókat, milyen nagy arányban lettek pozitívak az újonnan végzett koronavírustesztek - írja a Népszava. A találati arány 40 százalék volt, hétfőre pedig 62,5 százalékra nőtt. Közben a naponta elvégzett tesztek száma megmagyarázhatatlanul nagyot esett, az utóbbi időben szokásos mintegy húszezer helyett kevesebb mint kilencezret végeztek csak el.

Ugyancsak nehezen magyarázható természettudományos alapon, hogy a napi gyógyultak száma hétfőn hihetetlenül megugrott a kormányzat statisztikájában. Eddig minden alkalommal 2800 alatt maradt ez a szám, hétfőn azonban több mint 8200 gyógyultról adtak hírt. Az operatív törzs még csak meg sem próbálta indokolni a szokatlan adatot.

A Népszava több mint 50 alkalommal próbált az operatív törzs tájékoztatási központjától adatot kérni, illetve az ellentmondásokra rákérdezni, de nem kapott magyarázatokat. A napilap egészségügyben dolgozó forrásai úgy látják, hogy az operatív törzs által közölt adatok használhatatlanok a járványügyi döntésekhez. Ennek oka részben az lehet, hogy különböző időpontokban és különböző forrásból rögzítik az adatokat.

Az ellentmondásos adatok ellenére a napilapnak nyilatkozó szakértők abban egyetértettek Müller Cecília tisztifőorvossal, hogy bár lassuló ütemben, de terjed a járvány, "még csak felfelé tartunk a csúcsra." Weltner János sebész főorvos, aki maga is gyűjti a napi adatokat, úgy vélte: mivel még meredeken felfelé ível a járványgörbe, fontos lenne, hogy még szélesebb körben végezzenek szűréseket, mert a pozitív esetek megtalálásával meg lehet megszakítani a fertőzési láncokat.