A legutóbb kórházba felvettek 50 év alattiak. A brit variáns a fiatalok és egészségesek körében terjed, és egész családokat tarol le. A kórházi kezelés során használt vírusellenes szerek jók a mutánsok ellen is - közölte a főorvos.

Szlávik János szerint most itthon újra kezdődik minden, amit tavaly tavasszal és novemberben tapasztaltunk. Arra a kérdésre, hogy bírni fogják-e az egészségügyben dolgozók a nyomást, azt válaszolta: sajnos van tapasztalat, hogy hogyan kell ezt csinálni. Ha a harmadik hullám csak hasonló lesz az előzőhöz, akkor elég orvos és ápoló lesz - mondta a főorvos a műsorvezető kérdésére az ATV-nek.

Szlávik az Egyesült Államokban most forgalomba hozott vakcináról elmondta, a Johnson & Johnson egydózisú oltása nem csodaszer: kevésbé hatékony szerinte, mint a kétdózisúak.

A magyar oltási stratégia módosításával kapcsolatban elhangzott: az oltóanyaggyártók engedik a második oltás későbbi beadását. A Pfizer maximum 42 napig engedi ezt, az AstraZenecánál pedig minél később (legkésőbb az első oltás utáni 12. héten) adják be, annál hatékonyabb az oltás.

Nagyon nehéz 2-3 hét vár ránk,  amíg 2-2,5 millió ember nincs beoltva, addig nem az oltás, hanem a brit mutáns határozza meg a járvány ütemét - mondta Szlávik.