Minden, koronavírus-gyanúval karanténban (Dél-pesti Centrumkórház) tartott magyar jól érzi magát, tünet- és panaszmentesek, a laboratóriumi tesztjeik negatívak. A középiskolások és kísérőik 11 nap múlva, a Kambodzsa partjainál kikötött holland felségjelzésű hajóról érkező 3 magyar pénteken, illetve szombaton hagyhatja el a karantén - mondta Szlávik János, az intézmény osztályvezető főorvosa a szerda délutáni sajtótájékoztatón.

Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, dinamikusan változó járványról van szó, óráról órára változhat a helyzet, s ennek megfelelően módosulnak a betegséggel kapcsolatos járványügyi intézkedések.

Gyanús esetnek tekintik továbbra is azt , ha valaki 38 fok feletti lázzal küzd és a megelőző 14 napon belül gócpontnak minősített területen járt, illetve kórházi kezelést indokolnak a súlyos tünetei.

A február 25-i állapot szerint ide sorolható Kína, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Irán valamint négy olasz tartomány.

Tünetek és járványügyi háttér nélkül a betegség nem minősül gyanús esetnek - hangsúlyozta Müller Cecília. Ha ez a két tényező fennáll, akkor viszont a beteget rögtön el kell különíteni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában néhány órán belül megvan a vírusvizsgálat eredménye - ekkor lehet igazolni vagy elvetni a megbetegedés gyanúját.

Eddig egyetlen gyanús eset sem igazolódott a tisztifőorvos szerint.

Ha a súlyos a megbetegedés és a gyanú alapos, akkor a beteg Dél-pesti Centrumkórházba kerül, izolációs kórterembe.

A karanténról, vagy az orvosi megfigyelésről minden esetben egyedi elbírálás alapján döntenek.

Arra a kérdésre, hogy ha hirtelen nagyszámú beteget kellene elhelyezni, rendelkezésre állna-e megfelelő kapacitás a tisztifőorvos azt mondta, minden kórháznak van pandémiás terve, amit le kellett porolni. Járvány esetén az első és legfontosabb betegellátó hely a Dél-pesti Centrumkórház, de ez egy fokozatosan felépített bővülő rendszer, igény esetén belépnek a vidéki kórházak, s akár végtelenségig bővíthető a rendszer. A személyzet szintén át lehet csoportosítani, ha szükség van rá. Az egy helyről érkezőket pedig nem is szükséges izolálni. A Szent László (Dél-pesti Centrumkórház) kórház pavilon rendszere önmagában több száz beteg elhelyezésére alkalmas és bővíthető.

Speciális, alacsony nyomású izolációs kórteremből kettő van jelenleg az intézményben, de ez csak az olyan, a koronavírusnál sokszorosan fertőzőbb betegségeknél indokolt, mint például az ebola. Azonban a koronavírus fertőzés korántsem ilyen jellegű, a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentes marad, 10 százalékuk szorul lélegeztetésre, s közülük végződik minden 10 beteg számára halállal a betegség - fűzte hozzá Szlávik János.

A karanténigény növekedésével kapcsolatos kérdésre Müller Cecília azt válaszolta, az érintetteket erre kijelölt helyen fogják elhelyezni, amire számos lehetőség áll rendelkezésre nem egészségügyi intézményekben, többek között a katasztrófavédelemtől kapott potenciális objektumokban. Az operatív törzs már összeállított egy palettát, szükség esetén innen választanak kényelmes, komfortos, elfogadható körülményeket biztosító létesítményt. Semmiképpen nem katonai épületekről van szó, motelszerű, hotelszerű épületekben gondolkodnak - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A háziorvosok tájékoztatásával és védőfelszerelésével kapcsolatos kérdésre Müller Cecília megerősítette, minden információt megkaptak email-en, a védőfelszerelésről pedig az infekciókontrollnak megfelelően maguknak kell gondoskodni. A mentőknél is rendelkezésre áll a szükséges izolációs és védőfelszerelés, a sürgősségi osztályok ellátása pedig az adott kórház vezetésének a felelőssége.

További fontos tudnivalók

  • Ha valaki a fertőzéssel érintett területen jár, és tünetei - láz, köhögés, rossz közérzet - vannak, telefonáljon a háziorvosnak, vagy a hívja a zöld számot, semmiképpen ne menjen személyesen a rendelőbe.
  • Egészséges embernek felesleges a szájmaszk.
  • Gyorsteszt nem létezik a fertőzés kimutatására.