Cikkünk frissül.....

A fertőzésekben nagyobb tömegben még mindig a fiatal korosztály érintett, de sajnos az idősek és krónikus betegek is bevonódtak. Változatlanul a járvány felszálló szakaszában vagyunk Európa-szerte, a világban mindenhol nő a fertőzöttek száma, Magyarország sem kivétel - mondta Müller Cecília, miután elismételte a reggel már publikált fertőzési adatokat.

QP | Quality Placement

A 11 elhunytról elmondta,  9-en szív- és érrendszeri megbetegedéstől - magasvérnyomás, érelmeszedés és egyéb keringési betegségek - szenvedtek, 2-en idült légzőszervi megbetegedéssel küzdöttek.

Hétfői statisztika

Hétfőre 905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid19), ezzel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 11 beteg - közülük tízen hetven év felettiek - így az elhunytak száma 833 főre emelkedett, 8 165-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 22 482 fő. Az aktív fertőzöttek 35 százaléka, az elhunytak 51 százaléka, a gyógyultak 35 százaléka budapesti. 649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.

A laborvizsgálatok száma 765 598 a mai napon. A járvány felszálló szakaszában rendkívül fontosak a higiénés betartandó intézkedések és a nagyfokú fegyelmezettség  a lakosság részéről a tervszerű védekezés érdekében - fogalmazott Müller Cecília.

A Covid-ellátására kijelölt intézményekben nő az ápoltak száma. Továbbra is igyekszünk a koronavírusos betegeket koncentráltan ellátni azokon a kijelölt helyeken, ahol minden feltétel adott, de e a gépeken és a gyógyszerkészleten kívül személyzetet kell rendelnünk az ellátáshoz, ez is tervszerűen zajlik - mondta Müller Cecília.

Az operatív törzs 21 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál digitális munkarendet , ezek az adatok kedvezőbbek, mint az elmúlt héten - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Müller Cecília ezután a 3-4 alapvető szabályt betartására kért mindenkit.

Ezek:

maszkhasználat, higiénés kézmosás, fertőtlenítés és távolságtartás főként a közösségi terekben, de lehetőleg máshol is.

Kérdésekre adott válaszaiból kiderült még:

  • Nem veszélyes, ha valaki úgy oltatja be magát influenza ellen, ha koronavírusos, de nem tud róla, legyen bármilyen lappangási szakaszban. Az influenzaoltás inaktivált vírust tartalmaz, betegséget nem okoz, csak az immunválaszt váltja ki.
  • A kórházparancsnokok jelentése alapján az intézményekben 2 hétre elegendő a gyorsan fogyó felszerelés mennyisége.
  • A szabadtéri piacon is ajánlott maszkot viselni.  (Az otthon készült maszkkal szemben elvárás, hogy takarja az orrot és szájat, bírja a magas hőfokú mosást, vasalást, erre leginkább a pamut alkalmas.)
  • A PCR-tesztek végzésének nincs, nem is volt, és nem is lesz pénzügyi korlátja. A gyanús, illetve az indokolt esetekben mindenkinél térítésmentesen elvégzik a tesztet.
  • A Szuperkupát követően a járványügyi adatok alapján nincs a rendezvényhez köthető gócpont.