Bár egymást érik a kormányzati nyilatkozatok a koronavírus elleni oltásokról és azok egy részéből az derül ki, hogy ingyenesek és mindenki igénybe veheti azokat, mások szerint ez csak a tajszámmal rendelkezőkre vonatkozik. A portál megpróbálta kibogozni, hogy oltásügyben pontosan mit jelent a „mindenki”?

Járvány idején a fő cél a fertőzés megállítása, az ellátás biztosítása mindenkinek, így lehet a közösséget megvédeni. A veszély csökkentése miatt született tavaly októberben egy kormányrendelet arról, hogy az influenza elleni védőoltás ingyenes - ilyen azonban nem készült a koronavírus elleni oltásról.

Takács Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza is arra jutott, hogy nincs a Covid elleni védőoltásról rendelkező jogszabály, mindössze egy kormányzati ígéret van az ingyenességről. Ez pedig különös helyzetet teremt, mert így jelenleg nincs jogilag kikényszeríthető mód arra, hogy mindenkinek biztosítsák a védőoltást, illetve hogy mindenkinek ingyenesen nyújtsák azt - írta a 24.hu.

Kérdés például, hogy a „mindenki” fogalmába beletartoznak-e például a más országok Magyarországon tartózkodó állampolgárai, az országban dolgozó vagy az itt rekedt külföldiek, vendégmunkások, menekültek, jogcím nélkül itt tartózkodók. Az sem világos, hogy a mindenkibe beleérthető-e az, akinek nincs taj (társadalombiztosítási azonosító jel)száma (de van európai egészségkártyája).

A jogász szerint bár az oltási terv valószínűleg rendelkezik erről, azt következetesen titkolják. Egyedül abból, az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) oldalán közzétett oltási tervről szóló kivonatból lehet vonhatunk le következtetéseket, amely „tajszámmal rendelkező 16-18 év feletti állampolgárokról” beszél az oltással összefüggésben, ami valószínűleg magyar állampolgárokat jelent.