Érezhetően tovább emelkedik azok aránya Magyarországon, akik hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen - olvasható ki a KSH legújabb, immár tizennegyedszer elkészített felméréséből. Bár még mindig magas a bizonytalanok aránya, de hétről hétre egyre többen gondolják úgy, beoltatnák magukat.

Míg a 2020. november 30-val kezdődő héten csak a magyarok 14,9 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, ez az arány - egy hétnyi megtorpanást leszámítva - fokozatosan emelkedett, a mérés tizenharmadik hetében (a 2021. február 22-ével kezdődő héten) már 42,4 százalék százalék volt, majd a következő héten (a 2021. március 1-jével kezdődő héten) 46,4 százalékra nőtt, azaz immár csaknem minden második megkérdezett hajlik erre.

Továbbra is a koronavírus-járvány miatt leginkább veszélyeztetettnek számító 64 év felettiek (73 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat, emellett a felsőfokú végzettségűek körében magas az arány (61 százalék). A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak (35, illetve 36 százalék).

A február 22-28. közötti héten a válaszadók 27,1 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal, a friss megkérdezés pedig még alacsonyabb, 24,1 százalékos elutasítási arányt hozott - ez az eddigi legalacsonyabb érték. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcina tényleges beérkezése az országba - állapították meg a statisztikusok.

Eközben a feltett kérdésre (Tervezi-e, hogy beoltatja magát?) a "talán" választ adók aránya több héten át stabilan, 28-31 százalék között mozgott, majd február közepe óta csökken, legutóbb 23,7 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy az igenek és a talánok együttes aránya ezen a héten immár meghaladta a teljes népesség héttizedét, mivel jelenleg 70,1 százaléknál jár.

A Nem tudja/Nem kíván válaszolni arány pedig az eddigi minimumra, 5,8 százalékra csökkent - ez látványos csökkenés az első heti 21,2 százalékhoz képest.

A KSH friss, csütörtök este publikált felmérése szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 82 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 77 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, ugyancsak 75 százalékát a kormányzati kommunikáció, valamint 66 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják - ugyanakkor a válaszadók több mint fele (52 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

KSH