A magyar kormány szerint szükséges az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált Covid-19 oltóanyag-beszerzés keretén túl a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése - derül ki a friss, csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat szerint a cél a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között a biztonságos oltóanyagok minél gyorsabb beszerzése.

Ennek érdekében a kabinet megbízta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy azonnal tegye meg a további oltóanyagok beszerzéséhez szükséges intézkedéseket; továbbá Varga Mihály a pénzügyminiszter feladat az, hogy biztosítsa az Egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapból a beszerzések lefolytatásához szükséges forrásokat.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt a csütörtöki kormányinfón, hogy minden módon azon dolgozik a kormány, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy legyen elég vakcina. Ennek érdekében tárgyalunk a kínaiakkal és az oroszokkal is.

A kínai Sinovac-kal megállapodtak, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jóváhagyására várnak - mondta a miniszter. Egy kérdésre pedig tisztázta, hogy egyelőre nem tulajdonítanak nagy jelenséget annak, hogy Brazíliában a kínai vakcina esetében csak 50 százalékos védettséget mértek. A politikus szerint a kormány álláspontja, hogy a gyógyszercégek versenyeznek egymással, ami miatt bármilyen termékről jöhetnek ilyen jelentések, az OGYÉI feladata, hogy az oltóanyagok hatékonyságát megvizsgálja.