Vélhetőleg egyre lejjebb csúszik majd ez a korosztály, tehát a 16-18 évesek után jön majd a 12-15 éves korosztály. Őket oltják már az Egyesült Államokban, Izraelben, Kanadában, tehát megfelelő tapasztalattal rendelkezünk majd mire nálunk is elkezdődik az oltásuk.

Kísérleti csoportokon már folyik a 6-11 éves korosztály oltása is. Én úgy gondolom, hogy őszre, mire a következő iskolaév elkezdődik, valamennyi iskolaköteles korú fiatal oltva mehet majd iskolába - mondta Rusvai Miklós virológus az Euronewsnak.

Nem közömbös a vírus a fiatalok szervezetére sem Rusvai tapasztalatai szerint. A poszt-Covidos tünetek sokszor hónapokkal a fertőzés átvészelése után jönnek elő – ezért is fontos a virológus szerint, hogy a fiatalabb korosztály is megkapja a vakcinát.

Talán a legfontosabb szempont, bár ez magukban a fiatalokban talán nem tudatosul, hogy nem közömbös a fiatalok szervezetére sem, ha megfertőződnek. Tehát ha enyhe, vagy akár tünetmentes fertőzésen is átesnek, akkor is a későbbiekben ennek hosszú távú következményei lehetnek. Látjuk a poszt-Covidos vagy long-Covidos betegeken, hogy sokszor hónapokkal vagy akár egy évvel a fertőzés átvészelése után jönnek elő a tüntetek - tette hozzá a szakember.