Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kijárási tilalom és a közterületi kötelező maszkviselés is megszűnik az ötmillió beoltott elérésével - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban péntek reggel. Ez pedig napokon belül bekövetkezik, mert már 4,9 milliónál tart a magyar oltási kampány.

A hétvégén elérjük az ötmilliót, ami korszakhatár, és azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát legyőztük - jelentette ki a miniszterelnök.

Az operatív törzs döntése a járványügyi korlátozások nagy részét feloldják. Így:

- megszűnik a kijárási tilalom,

- megszűnik az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása,

- véget ér a kötelező közterületi maszkviselés,

- szabad lesz a sport közterületen,

- magán- és családi rendezvény 50 főig tartható, lakodalom 200 főig tartható, szállodában az üzemeltető köteles gondoskodni az elkülönítésről,

- zárttéri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal tartható,

- szabadtéri rendezvény 500 főig tartható,

- a 16-18 évesek immár szülői kíséret nélkül is mehetnek moziba, színházba.

Még nem tudni, hogy ezek az enyhítések mikor lépnek életbe, Orbán szerint ez még pénteken, a Magyar Közlönyből kiderül.

Jó lesz a magyar vakcina

A kormányfő beszélt arról is, hogy a magyar kormány - egyedüliként - kimarad a közös uniós vakcinabeszerzés harmadik köréből. Indoklása szerint 2022 őszén elkezdi a működést az új magyar vakcinagyár, így nincs szükség az újabb, egyféle beszerzésre. Ráadásul 120 milliárd forintba kerülne az újabb rendelés.

Elfogadhatatlanok voltak a banki javaslatok

A hitelmoratórium változatlan formában történő meghosszabbítását augusztus 31-ig azzal magyarázta a miniszterelnök, hogy bár a bankoknak ez terhet jelent, az intézkedés két nagy kedvezményezettje van: több mint egymillió háztartás és a vállalkozások.

Elmondása szerint látta a bankok javaslatait, amelyek szerinte elfogadhatatlanok. A moratórium felszámolása, kivezetése komoly szakmai kérdés. Azért adtak plusz két hónapot (augusztus végéig), hogy a kormány és a bankok kidolgozzák, mi lesz utána, hogyan vezetik ki.

Lesz itt még meglepetés

A GDP-adatokról azt mondta a kormányfő: az első negyedéves növekedés nem lepte meg, bár azt elismerte, hogy Varga Mihány pénzügyminiszter "mindig lerángatja őt a földre".  Nagyobb növekedésben bízik Magyarországon, mint a szakértők, sőt "fenomenális" második negyedévre számít, már csak azért is, mert a kiindulópont nagyon alacsony volt. A következő hónapokban nő a munkából élők száma, elkiabálni nem akarja, de Orbán szerint ez nagyot fog lendíteni a gazdaságon.