A koronavírussal kapcsolatban az egyik legnagyobb talány, hogy mitől függ az, hogy kinél alakul ki súlyosabb betegség. Nem egyszer teljesen egészséges betegek is belehalnak a vírusfertőzés szövődményeibe.

A kutatókat a járvány kitörése óta foglalkoztatja hogy mégis hogy lehetséges ez. Az egyik nemzetközi kutatócsoportot az érdekelte, hogy hogy lehet az, hogy míg Európa továbbra is a vírusfertőzéssel küzd, a koronavírus epicentrumában Vuhanban már visszatért az élet a normális kerékvágásba. Kiderült, hogy ebben fontos szerepet játszik a genetika - számolt be az ATV Heti Naplója.

Az európai népesség nemcsak a genetika miatt kitettebb a súlyos fertőzésnek, hanem az elöregedő társadalom és az elhízás is növeli a kockázatot. Ennek oka a bélrendszer, ahol rengeteg baktérium mellett kimondottan gyulladáskeltő baktériumok is élnek.

Bármilyen származású is legyen az ember, az adatok szerint a férfiaknak nagyobb esélyük van a súlyos fertőzésre. A kutatók meg is találták azokat a hormonális okokat, amelyek ebben szerepet játszanak. De az is biztosnak tűnik, hogy az A-s vércsoportúak hajlamosabbak a súlyos lefolyású betegségre, mint a 0-ás vércsoportúak.

Nem csak külföldi kutatások léteznek. Széll Márta és csapata azt akarja megtudni, hogy van-e a kizárólag ránk magyarokra jellemző gén, ami befolyásolja egy betegség súlyosságát. Pár laborral arrébb szintén a Szegedi Tudományegyetemen fogtak annak a kiderítésébe, hogy a Magyarországon kötelező tbc-oltásnak köze lehet-e a fertőzéslefolyásához. A Virok Dezső vezette kutatócsoport szerint annyi bizonyos, hogy az oltás gyorsítja az immunrendszer válaszát.

A koronavírus-mutációk megjelenése óta pedig az is tudható, hogy nem mindegy, hogy milyen típusú koronavírussal találkozik az ember, emellett a vírusrészecskék mennyisége is számít.