Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre több a beteg, és a magyarországi lélegeztetőgépek száma egyelőre megfelelő. Mind több idős ember kerül kórházba a fertőzéssel, ez összefügg azzal, hogy sok idősotthonban találnak újabb betegeket - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az M1-en hétfő este.

A halálozási arány az utóbbi időben nem emelkedik.

Márciusban csak a Dél-pesti Centrumkórházban kezeltek fertőzötteket, mára Budapesten és országszerte nagyon sok egészségügyi intézményben vannak koronavírusos betegek, több járványkórház is felkészült a betegek - akár intenzív terápiát igénylő - ellátására is. Elegendő kapacitás áll rendelkezésre - monda az infektológus.

Szlávik szerint a járvány május 3-ra várt csúcsa "egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban", ugyanakkor nagyon reméli, hogy a járvány júniusra kifut.

Kérdésnek nevezte azonban, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben tér vissza. Talán már őszre, legkésőbb jövő tavaszra már lesz a fertőzés ellen hatékony védőoltás.

A fertőzöttek akár nyolcvan százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel eshet át a fertőzésen, éppen ezért kell az idős embereket különösen védeni. A járvány megoldása az lesz, ha az idős embereket el tudjuk különíteni a fiataloktól - jelentette ki a szakember.

A koronavírus ellen igazoltan hatékony gyógyszer egyelőre nincs, de egyes malária- HIV-, és a C típusú májgyulladás-ellenes szerek Magyarországon is hatékonyak lehetnek. A Dél-pesti Centrumkórházban sokféle ilyen készítményt alkalmaznak, és az előzetes eredmények szerint ezek valóban hatékonyak lehetnek - mondta Szlávik János.

Az ország ezer időseket gondozó intézménye fokozott figyelmet igényel, lakóikat, az ott dolgozókat folyamatosan tesztelni kell, mivel ők a leginkább veszélyeztetettek. Ha meg tudják akadályozni, hogy az idősotthonokban elterjedjen a járvány, elkerülhető lesz az a "hatalmas, apokaliptikus" pandémia, amely egyes nyugat-európai országokban látható - tette hozzá Szlávik az MTI beszámolója szerint. A járványgörbe ellaposodása pedig segít abban, hogy ne legyen annyi haláleset, mint Nyugat-Európában.