A 41 éves férfi idén márciusban koronavírus fertőzése miatt életveszélyes állapotban került be az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára. Itt előbb gépi lélegeztetésre, majd műtüdő (ECMO) kezelésre szorult, utóbbi során a szervezet teljes oxigénellátását ez a külső eszköz biztosította.

"A koronavírus-fertőzés következtében végstádiumú tüdőroncsolódás alakult ki a betegnél, ezért felkerült az Eurotransplant sürgősségi várólistájára” – tájékoztatta a Semmelweis Híreket Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója, aki az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) végrehajtott tüdőtranszplantációt végezte.

Nemzetközi szinten eddig kevés számú tüdőátültetésre volt szükség koronavírusos megbetegedés miatt, Magyarországon pedig ez volt az első ilyen eset – mondta el az egyetem docense, aki az OOI Mellkassebészeti Központjának is a vezetője.

A sikeres műtétet követően a beteg rehabilitációját az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet végezte, utógondozása pedig a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján folyik, amely 2008 óta végzi ezt a tevékenységet egyedüli, országos centrumként felnőttekben - írta a lap.

„A tüdőátültetésen átesett páciensek gondozása élethosszig tart, ez egy rendkívül intenzív és szerteágazó orvosi munkával járó folyamat. A tüdő esetében rendszeresen kell ellenőrizni a beültetett szerv állapotát, különös gondosságot igényel a kilökődést gátló gyógyszerek beállítása és a fertőzések rizikójának is ez a szerv van leginkább kitéve” – hangsúlyozta a portálnak Müller Veronika igazgató, hozzátéve, hogy az utógondozás csapatmunka, a feladatokban gyakorlatilag a klinika minden munkatársa részt vesz.

A beteg már a kötelező kontrollvizsgálaton is átesett, az állapota jó. Müller Veronika szerint az ő esete is mutatja, mennyire fontos, hogy országszerte minél több arra rászoruló tüdőbeteg felkerüljön a várólistára