Egy nap leforgása alatt 4041 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 863 419 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt újabb 37 , többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 729 főre emelkedett - olvasható a kormányzati honlapon.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 797 910 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 34 780 főre emelkedett.

A friss adatok alapján 2130 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 230-an vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 5 950 259 fő, közülük 5 731 651 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 191 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

A tájékoztatásból kiderül, hogy egy nap alatt 23,1 ezer új tesztet végeztek. A pénteken publikált számok alapján a laboratóriumi vizsgálatok immár 17,52 százaléka bizonyult pozitívnak - ez a korábbi napokénál is magasabb érték (utoljára április 15-én volt nagyobb). A pozitivitási arány jelenleg már nagyobb kisebb a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány érdemben magasabb a WHO által maximális határként megszabott 12 százalékos értéknél is.)

A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött. November elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak.

Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A kormányinfón már bejelentett intézkedésekről szóló kormányrendeletek már megjelentek a Magyar Közlönyben.

A kórházakban látogatási tilalmat rendelnek el és a betegek számának növekedés miatt újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába - olvasható a koronavírus.gov.hu-n.