Tombol a járvány Magyarországon, a számok meredeken emelkednek. Ma az új fertőzöttek száma 10265, elhunytaké 178, kórházi ellátást igényel 5852 (+41) fő, közülük a lélegeztetőgépre szorulók száma: 565 (+20), aktív fertőzöttek száma: 115383 (+8789). A napi 178 halott az heti ezer – egy falunyi - akkor, ha a számuk nem emelkedik tovább. De fog - írja Levegőt! címmel a MOK elnöksége, a honlapjára kitett drámai hangú felhívásban.

Az 565 lélegeztetett beteg az legalább másfélszer, inkább kétszer annyi súlyos állapotú beteget jelent, aki már intenzív ellátásra szorulna, ha lenne számára hely.

A diagnosztizált új fertőzöttek több, mint egytizede kórházi felvételre szorul – azaz sokkal több fertőzött lehet, de napi több száz betegfelvétel, a már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése is hatalmas szám, óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra - részletezik a járvány számait.

Belefulladnak a betegekbe az SBO-k

Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe az Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a Covid ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve. Telítődnek az intenzív osztályok is az újabb és újabb részelegek megnyitása ellenére.

Nem meglepetés, ami történik, mégsem készültünk rá

Mindez nem meglepetés, a környező országokban is láttuk az esetszámok drámai növekedését - jegyzik meg, hozzátéve, hogy ennek ellenére itthon a jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés.

Az intenzív osztályok egy ponton túl racionálisan nem bővíthetőek tovább, mert a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Nélkülük pedig nincs valódi terápia - nyomatékosítja a már sokszor elhangozott figyelmeztetést a kamara.

Az intenzív ellátáshoz szükség minimumfeltételeket előíró, most kijött miniszteri rendelet  -20 intenzív ágyra 1 szakorvost (őszintén reméljük, aneszt-ito szakorvost), egy orvost (bármilyet?!) és 5 nővért ír elő minimumfeltételként - hiányos, nem részletezi a nővérektől elvárt tudást, nem ír a szükséges gyógytornászokról, fizioterapeutákról, a sokszor túlsúlyos betegek mozgatásához, forgatásához szükséges további személyzetről.

A 4 betegre egy nővér – négyágyas szoba esetén 1 nővér/szoba szabály azt jelenti, hogy kisebb szobák esetén nem jut nővér mindenhova.

Összességében a feltételek a szakmai standardok, előírások súlyos felhígításával járnak, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást jelentenek, de a legnagyobb baj mégis az, hogy az előző hullámban több helyen ezt az arányt sem tudták tartani, s most is egyre inkább ez a veszély fenyeget - figyelmeztetnek.

A végeredmény akkor is a lélegeztetett betegek nemzetközi összehasonlításban is igen nagy arányú halálozása volt – most sem lesz ez másként. A szakma véleménye szerint pedig a magas halálozás nem a gépek, nem az orvosok, hanem a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható.

Az intenzív osztályok telítődése miatt a betegek máshol torlódnak föl, ahol az innen-onnan odavezényelt, méltatlan körülmények közé szállásolt, más betegcsoportok ellátásához szokott személyzet létszáma szintén gyorsan elégtelenné válik a hatalmas betegszám ellátásához.

Nincs hova adni a fuldoklókat

Az egyre inkább fulladó, romló állapotú betegeket nincs hova továbbadni, a limitált számú felszabaduló intenzíves ágy betöltéséről a döntés javarészt erre a szintre tolódik. Az idős, rossz állapotú betegek nagy része itt is hal meg – hatalmas pszichés terhet róva a sokszor fiatal, más szakterületen tanuló, tapasztalatlan orvosokra és nővérekre.

Mindhárom területen – SBO, osztályok, intenzívek – folyamatos és megfeszített munka folyik, lényegében éjjel-nappal, túlhajszolt, nem megbecsült személyzettel.

Nem szűrődik ki semmi a falak mögül

Az egész küzdelemből pedig szinte semmi nem hallatszik ki az egészségügy falain kívülre. Ennek megfelelően az emberek nem is nagyon vesznek tudomást a járványról, a napokban még maszk nélkül jártak meccsekre, koncertekre, pártgyűlésekre, töretlenül és minden korlátozás nélkül látogathatóak az éttermek és szórakozóhelyek. Mindennek a súlyát nem ők, hanem az egészségügyben dolgozók érzik az egyre nagyobb fizikai - lelki terhelés miatt - írja a MOK.

Nem érezzük úgy, hogy megbecsülik a munkánkat - jelenti ki a MOK, kiemelve, hogy nem a taps, a beküldött pizza hiányzik, 

de van valami súlyosan disszonáns abban, ha valaki otthonától távolra vezényelve, megkérdőjelezhető körülmények között elhelyezve napi 12-24 órákat megfeszítve dolgozik a betegek ellátásán, miközben mások korlátozásoktól mentesen járnak tömegesen szórakozni, kikapcsolódni - potenciálisan fertőzni és megfertőződni.
Ha magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat, ha ki akarja mutatni megbecsülését az érte küzdő hősök iránt, akkor
  • rendezzék az ügyeleti díjazást
  • emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket
  • kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését
  • de legfőképpen: lassítsuk le együtt a betegek számának növekedését, a kórházak elözönlését, különben nagyon szomorú karácsonya lesz rengeteg családnak!

-írják.

Mit kellene tenni a MOK szerint:

  • legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak, stb.)
  • szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat
  • kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik)
  • támogassák a távmunkát, home-office-t
  • és egyénileg távolságtartás, kézmosás.

Hosszú távon az oltás a legfontosabb, de annak a védelme csak hetekkel később jelentkezik, a járvány meg most tombol. Addig maradnak a fenti védelmi eszközök, s ezek együttes alkalmazásával van esélyünk csökkenteni a járvány áldozatainak számát rövid és hosszú távon is - írja felhívásukban..