Hétfőtől Csehországban megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot. A járvány terjedésének enyhülése miatt ugyanis a cseh kormány már nem kérte a meghosszabbítását a parlamenttől. A járvány elleni küzdelem keretét ezentúl az ilyen alkalmakra megalkotott pandémia-törvény fogja meghatározni.

 

A rendkívüli jogrend elmúltával megszűnt az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra - számolt be az MTI. Hétfőn az óvodások és az alsó tagozatos iskolások egy része visszatérhet a tanterembe, kinyitnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok, újraindult néhány szolgáltatás, és újra működhetnek a termelői piacok. Kinyitottak a könyvtárak és az állatkertek külső pavilonjai is.

A kormányzat a járványhelyzetet azonban változatlanul súlyosnak tartja, ezért számos óvintézkedés érvényben maradt. Továbbra is kötelező például a maszkok általános használata és tilos több mint két ember gyülekezése. A sport- és kulturális rendezv