Hétfőtől csak papíron normalizálódik az egészségügy - mondta a műsorban a MOK alelnöke. Az orvosok jó része 65 év feletti, egy részüket elbocsátották, más részükkel nem is tudnak szerződést kötni, mert minden ilyen miniszteri engedélyhez kötött.

Álmos Péter szerint nagyságrendileg több száz orvosról beszélünk, aki nem fog visszaállni most az ellátásba, emiatt mind a háziorvosi, mind a szakellátásban gond lesz.

Kásler Miklós humánminiszter a múlt hét végén jelentette be: a kedvező járványügyi adatok miatt a kormány úgy döntött, hogy négy lépcsőben, május elejétől indulva újranyitja az egészségügyet, s június 15-től minden olyan diagnosztikai és terápiás tevékenységet el lehet végezni minden magyar egészségügyi intézményben, amire a betegeknek szüksége van.

A járóbeteg szakrendelésen a megnövekedett várólisták csökkentése érdekében óraszám-korlátozás nélkül lehet egészségügyi tevékenységet végezni. A családi orvosok, családi gyerekorvosok esetében, illetve a járóbeteg szakrendelőknél a kormány megszüntette azt a korlátozást, hogy egy órában csak négy beteg keresheti fel az intézményt.

A miniszteri bejelentés után a MOK Facebook-oldalán hívta fel a betegek figyelmét arra, az újraindulás, tehát június 15-e után sem lehet időpont előjegyzés nélkül bejutni sem a háziorvosi, sem a szakrendelőkbe. Az eljárásrend és a háziorvos is elvárja az előzetes, telefonos bejelentkezést, ami után a háziorvos dönt a személyes vizsgálat szükségességéről, a beteget időpontra előjegyzi a rendelőbe.