Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU testületének álláspontja az, hogy a határzár nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen - írja az Euronews.

Múlt pénteken volt egy videókonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, és nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon - mondta újságírói kérdésre Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője. A bizottság pozíciója világos, a határzár nem számít hatékony intézkedésnek a járvány elleni küzdelemben.

Az minden tagállam nemzeti hatáskörébe tartozik, hogy kik léphetnek be a területére, de kötelesek tájékoztatni egymást az intézkedésekről, mondta Vivian Loonela a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivő. Azt is elmondta: a bizottság júliusi iránymutatása az, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat, és a tagállamok ügyeljenek arra, ne legyen diszkriminatív a szabályozás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt pénteken jelentette be, hogy szeptember elsejétől Magyarország újra lezárja határait a külföldiek előtt, és a külföldről visszatérő magyarokra 14 nap karantén vár. Ezt két, 48 óra különbséggel elvégzett magyar koronavírus-teszttel ki lehet váltani, saját költségen.