Rusvai Miklós virológus szerint valószínűleg hamarosan visszatér a régi élet. A jó időben szintén bízhatunk, ami segít abban, hogy véget érjen a harmadik hullám.

A szakember az ATV-nek azt is elmondta: reméli nincs jelentősége annak, hogy ki, milyen oltást kapott, nem lenne szabad, hogy ez befolyásolja a hatást: A védettség, az védettség, bármilyen vakcinával is történt az oltás. A járványmentes hónapok után ősszel megint jön a légzőszervi betegségek szezonja: a többi fertőzéshez pedig a koronavírus (SARS‑CoV‑2) is csatlakozik. „Az biztos” – mondta Rusvai arról, hogy itt marad-e velünk a vírus, és együtt kell-e élni vele. Azaz a pandémiából endémia lesz.

 

A szakértők jelenlegi tudása szerint az oltások nagyjából nyolc hónap körüli védettséget adnak, de bizonyos vakcinák és emberek esetében ez hosszabb is lehet. „Az immunitás egyénfüggő” – fejtette ki Rusvai Miklós a stúdióban. A virológus feltételezése szerint a vakcináció ugyanúgy történik majd, mint az influenzánál: egy jelentős adagot ingyenesen ajánlanak fel azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak vagy szociális, egészségügyi intézményekben dolgoznak. Aki meg fel akarja venni az oltást, az felveheti.

 

A nyájimmunitás mindenképpen kialakul: az a tét, hogy hányan szerzik meg az immunitást oltással és hányan fertőzés révén – magyarázta Rusvai. Hozzátette: az a cél, minél többen szerezzék meg oltás révén, hiszen ez az olcsóbb, egyszerűbb és biztonságosabb megoldás az egészségügynek. A gyerekek nélkül azonban ez nehezen kivitelezhető. Rusvai reméli, hogy ősztől a hatéves feletti korosztálynak is lehetősége lesz az oltásra, nagy valószínűséggel a Pfizer vakcináját kaphatják a kisiskolások. A világban több helyen már zajlik a 12-16 évesek tesztelése, illetve kiscsoportos klinikai tesztelés folyik a 6-12 éves korosztálynál. Ezek a vizsgálatok valószínűleg őszig befejeződhetnek. Hogy a még kisebbek mikor kaphatnak oltást, az egyelőre kérdéses, hiszen a hosszú távú hatásokról még nincsenek meggyőződve a tudósok. Rusvai egyelőre korainak érzi a témát, és annyit mondott el, hogy kötelezővé nem tenné a kicsiknél, a választás lehetőségét hagyná meg a szülőknek.