Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mintavételi helyek kiválasztásánál az volt a fő szempont, hogy a lakosság minél nagyobb részét és az ország minden földrajzi területét reprezentálják. Így esett a választás a megyeszékhelyekre, a Budapest teljes területét és az agglomeráció egy részét ellátó három szennyvíztelepre, valamint öt további agglomerációs településre (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), amelyek szennyvizét egyesített mintaként vizsgálják.

A mintát a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik le hetente, a vizsgálat, az elemzés, valamint az előjelzések elkészítése pedig az NNK-ban történik. A szennyvíz nem fertőz,  mivel fertőzőképes vírusrészecskét még sehol a világon nem mutattak ki belőle – emelte ki a főosztályvezető a napilapnak.

A tavaly májusban indult, saját fejlesztésű vizsgálatokkal nem magát a kórokozót, hanem annak örökítőanyagát (RNS-ét) mutatják ki. Légúti vírusok örökítőanyagát szennyvízből korábban sem Magyarországon, sem máshol nem vizsgálták még.

A szennyvízalapú előrejelzés segítségével tehát az egészségügyi ellátórendszer időben felkészülhet a tünetes betegek számának emelkedésére. Jelenleg öt-hat nappal előre tudják jelezni a járványhelyzetben várhatóan bekövetkező változásokat, ez az időtartam pedig lehetőséget ad mind a hatóságok, mind a lakosság felkészítésére – fogalmazott Pándics Tamás.

A módszert az igényeknek megfelelően folyamatosan fejlesztik, így már a különféle vírusvariánsokat is ki tudják mutatni a szennyvízből. Az eredmények azt igazolják, hogy jelenleg a brit mutáns dominál országszerte, ez jelentősen hozzájárult a mostani, kedvezőtlen járványügyi statisztikákhoz. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országosan stagnáló, illetve enyhén mérséklődő tendenciájú, így vélhetően hamarosan elérünk a harmadik hullám tetejére.