Azokban az országokban végeznek tömeges teszteket, ahol a vírus már a közösségi terjedés fázisában van. Ez nem azt jelenti, hogy van már diagnosztizált beteg, aki külföldről hozta be a vírust, vagy külföldről érkezett beteggel van ismert kapcsolatban, hanem már nem követhető nyomon a fertőzés útja, olyanok is megkapták, akiket nem lehet más betegekhez kötni.

Magyarországon azonban még csak nem is bukkant fel a kór. Majd, ha így lesz - és vélhetően így lesz - akkor nőni fog a tesztek száma is - olvasható a portálon.

Annak sincs értelme, hogy mindenkit teszteljenek, aki fertőzött területen járt. A fertőző betegségeknél nincs lehetőség szűrővizsgálatra, egy elvégzett teszt csak azt mutatja meg, hogy a mintavétel idején éppen nem volt kimutatható a kórokozó. Ettől az már benne lehet az ember szervezetében, csak még olyan kis mennyiségben, amit nem mutat ki a laboratóriumi vizsgálat sem. Mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, ezért egy tünetmentes emberen elvégzett vizsgálat nem garantálja, hogy például három nappal később ne jelennének meg a tünetek.

A megfertőzöttek 80 százaléka teljesen tünetmentes marad, úgy esik át a betegségen.

A tünetmentesek tesztelése irracionálisan drága és erőforrásigényes lenne, nem bírná el a rendszer. Ráadásul a tünetmentes fertőzöttek a fertőzési láncban jóval kevesebb szerepet játszanak, mint a tünetekkel rendelkezők.

Nincs gyorsteszt

Előfordulhat, hogy valaki fertőzött területről érkezik tünetmentesen, és szeretne koronatesztet végeztetni, hogy igazolni tudja: nem vírushordozó. Ilyen tesztlehetőség nincs.

Olyan megbízható gyorstesztek, amelyek pillanatok alatt kimutatnák, hogy valakiben már ott a vírus, egyelőre nincsenek, ezért lázmérőznek a határon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a koronavírust az úgynevezett valós idejű PCR (polimeráz láncreakció) vizsgálattal mutatják ki, mely a vírus RNS-ét jelzi a mintából. Jelenleg ezt egy helyen,  a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Légúti vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában vizsgálják. Jelenleg a kapacitásuk bőven elegendő, később azonban más akkreditált laborokat is bevonhatnak.

Mi az eljárásrend?

Aki fertőzött területen járt, és betegnek érzi magát, tapasztalja magán a covid-19 tüneteit, annak a következő eljárásrendet kell követnie:

  • hívja fel a háziorvosát, és semmiképpen se menjen be a rendelőbe.
  • A háziorvos a megfelelő védőeszközzel kimegy hozzá, és ott megerősíti vagy elveti a gyanút.
  • Ha megerősíti, akkor a beteg bekerül a legközelebbi fertőzőbeteg-osztályra, ahol elkülönítik.
  • Az ott levett minta alapján a laboratórium vagy megerősíti a fertőzöttséget, vagy elveti a gyanút.
  • Ha a minta pozitív, a beteg bekerül a Dél-pesti Centrumkórházba.