A koronavírus-járvány kezdete óta az egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon egy immunitást szerzett ember tünetmentesen tovább képes-e fertőzni a másikat? Kemenesi Gábor, a pécsi egyetem virológusa szerdai vakcinahíradós YouTube-videójában fantasztikus hírrel szolgált a kérdést illetően - derül ki a portál szemléjéből.

Kemenesi egy, a medrxiv.org orvostudományi portálon megjelent izraeli tanulmányból idézett, mely azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a társadalom többi csoportjára, elsősorban a fiatalokra a 19–50 közöttiek átoltottsággal. A tanulmányból kiderül, hogy ahogy a 19–50 év közöttiek körében nőtt az átoltottság, úgy meredeken zuhant az új fertőzéses esetek száma.

Kemenesi Gábor egy másik vizsgálatot is említett, amelyről már korábban posztolt: 2500-4000 fős mintán, folyamatos teszteléssel vizsgálták a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal beoltott embereket az USA-ban 2020 decembere és idén március között. A cél ugyanaz volt, mint Izraelben: kideríteni a tünetmentes fertőződés kockázatát. Azt találták, hogy az első oltás után 14 nappal a beoltottak 80 százaléka védett lett a tünetmentes fertőzéssel szemben is, a második dózis után pedig már a 90 százalékuk szerzett ugyanilyen védettséget.

A virológus szerint ez jó hír, mert a vírus ugyan ettől még megmaradhat közöttünk, de tizedakkora mértékben, mint korábban.