Elindult az időpontfoglaló rendszer, akik ezt használhatják, tegnap sms-t kaptak róla. Ugyanakkor egy ismeretlen külföldi, vélhetően az Egyesült Királyságban regisztrált telefonról is érkeznek a lakossághoz azonos tartalmú sms üzenetek, amelyekben szintén oltási időpont foglalására hívnak fel - mondta az operatív törzs mai tájékoztatóján Kiss Róbert, rendőr alezredes.

Kiss Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos oltási munkacsoport által kiküldött sms nem külföldi eredetű telefonszámról érkezik és a kontakt megnevezésénél a vakcinainfo látható. Arra kért mindenkit, hogy a külföldi telefonszámról érkező, megjelölés nélküli oltásra vonatkozó sms-ket hagyja figyelmen kívül. Elmondta még, hogy az operatív törzs a rendvédelmi szervek bevonásával vizsgálja az sms-üzenetek eredetét.

Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője megismételte a mai járványügyi adatokat. Megjegyezte, hogy a kedvező adatok részben annak köszönhetőek, hogy folyamatosan zajlik az oltási kampány.

Csütörtöki statisztika

3 607 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 760 967 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 214 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 001 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 469 592 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 265 374 főre csökkent. 7 507 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen.

Arra is figyelmeztetett, hogy a terasznyitás nem a járvány végét jelenti, továbbra is be kell tartani az intézkedéseket.

Arra kérte a még nem regisztráltakat, hogy jelentkezzenek az oltásra, akinek pedig felajánlják a lehetőséget éljen vele.