A számok nagyon magasak, de egy enyhe csökkenést is tapasztalunk, ami még rendkívül törékeny, ezért nagyon fontos továbbra is az összes védekezési lehetőség fenntartása - hangsúlyozta Müller Cecília. Megerősítette, a  betegség súlyos formában zajlik, órák alatt kialakulhat jó állapotból a nagyon súlyos állapot, ami ellen az véd meg legbiztosabban, ha nem kapjuk el a fertőzés.

Elmondta, szépen zajlik az oltási program, már minden harmadik állampolgár, a lakosság 32 százaléka, 3,145 millió fő megkapta az oltás első adagját, miközben az uniós átlag 17 százalék.

Az angol variánsnak köszönhetően az egyéni védelem rendkívül fontos, senki ne reménykedjen abban, hogy őt azok fogják megvédeni a fertőzéstől, akik beoltatják magukat- mondta a tisztifőorvos, aki ezért mindenkit regisztrálásra és oltásra buzdított. 

Pénteki statisztika

5216 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 241 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő. 9 459 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 117-en vannak lélegeztetőgépen.

 Elmondta még, hogy a regisztrált 65 év felettiek 90 százalékát, a 18-59 éves korosztály felét, főleg a magas kockázatot hordozókat beoltották, a sorban az egészséges fiatalok a következők.

A reprodukciós ráta nagyon kevéssel, de 1 alá csökkent, azaz egy fertőzött éppen egy másiknak tudja átadni a vírust.

Az oltások felvételével haladunk majd lefelé a harmadik hullám tetejéről, de ez nem lesz gyors csökkenés, ezért is nagyon fontosak a védelmi intézkedések.

Az óvodákban és az alsó tagozaton hétfőn megkezdődik a jelenléti oktatás, fontos, hogy a már ismert szabályokat tartsuk be  és ezeket  - kézmosás, köhögési, tüsszentési etikett - a gyerekeknek is tanítsuk meg - hívta fel a figyelmet Müller Cecília. A szülők viseljenek maszkot, tartsák a távolságot. A termeket gyakran kell szellőztetni és a kicsik minél többet tartózkodjanak kint. Az intézményekben rendszeres lesz a fertőtlenítő takarítás - sorolta.

Az őszi, ismétlő oltás szükségességét firtató kérdésre a tisztifőorvos azt mondta, nincs még elég adat ennek tisztázásához.