A számok nagyon magasak, de egy enyhe csökkenést is tapasztalunk, ami még rendkívül törékeny, ezért nagyon fontos továbbra is az összes védekezési lehetőség fenntartása - hangsúlyozta Müller Cecília. Megerősítette, a  betegség súlyos formában zajlik, órák alatt kialakulhat jó állapotból a nagyon súlyos állapot, ami ellen az véd meg legbiztosabban, ha nem kapjuk el a fertőzés.

Elmondta, szépen zajlik az oltási program, már minden harmadik állampolgár, a lakosság 32 százaléka, 3,145 millió fő megkapta az oltás első adagját, miközben az uniós átlag 17 százalék.

QP | Quality Placement

Az angol variánsnak köszönhetően az egyéni védelem rendkívül fontos, senki ne reménykedjen abban, hogy őt azok fogják megvédeni a fertőzéstől, akik beoltatják magukat- mondta a tisztifőorvos, aki ezért mindenkit regisztrálásra és oltásra buzdított. 

Pénteki statisztika

5216 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 241 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő. 9 459 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 117-en vannak lélegeztetőgépen.


 Elmondta még, hogy a regisztrált 65 év felettiek 90 százalékát, a 18-59 éves korosztály felét, főleg a magas kockázatot hordozókat beoltották, a sorban az egészséges fiatalok a következők.

A reprodukciós ráta nagyon kevéssel, de 1 alá csökkent, azaz egy fertőzött éppen egy másiknak tudja átadni a vírust.

Az oltások felvételével haladunk majd lefelé a harmadik hullám tetejéről, de ez nem lesz gyors csökkenés, ezért is nagyon fontosak a védelmi intézkedések.

Az óvodákban és az alsó tagozaton hétfőn megkezdődik a jelenléti oktatás, fontos, hogy a már ismert szabályokat tartsuk be  és ezeket  - kézmosás, köhögési, tüsszentési etikett - a gyerekeknek is tanítsuk meg - hívta fel a figyelmet Müller Cecília. A szülők viseljenek maszkot, tartsák a távolságot. A termeket gyakran kell szellőztetni és a kicsik minél többet tartózkodjanak kint. Az intézményekben rendszeres lesz a fertőtlenítő takarítás - sorolta.

Az őszi, ismétlő oltás szükségességét firtató kérdésre a tisztifőorvos azt mondta, nincs még elég adat ennek tisztázásához.