A Fidesz-kormányban folyamatosan mérnek mindent, így nyilván azt is látják, hogy Müller Cecíliával jól jártak. Ezért kérik fel, hogy komoly bizottságokban vegyen részt, orvosigazgatókat javasoljon. Ezért kap magas állami kitüntetést. Müller Cecília hozza a "közülünk való ember" imázsát a maga egyszerű fogalmazásával, amelyet jól színesítenek a háttérben a már sokkal inkább a hatalom nyelvén és a hatalom képviselőjeként szóló rendvédelmi szigor férfihangjai - mondta Somogyi Zoltán kommunikációs szakember a Népszavának.

A szakértő politikai értelemben sikeresnek ítéli meg tevékenységüket, nem hiszi, hogy a választóknak ez a "csapat" ellenszenves lenne, és ezért elfordulnának a kormánytól.

Noha sok - időnként kifejezetten gyermeteg vagy ízléstelen - bírálat érte Müller Cecília személyét és stílusát, a kormány nem cserélte le a járványügyi tájékoztatók első számú szóvivőjét. Somogyi Zoltántól eltérően Mikecz Dániel politológus úgy látja, hogy ennek oka kevésbé kommunikációs megfontolásokban keresendő. Talán nehéz elhinni, de a kormány számára sem könnyű megbízható szakértőt találni minden pozícióra, különösen nem egy válsághelyzetben. A szakember említett még egy szempontot: a Fidesz nagyon ritkán hajlandó külső kritikák miatt megválni a lojális emberektől.

Rendőrök

Az operatív törzs tájékoztatóin megjelenő egyenruhások a klasszikus rendőrnyelvet használják, azt a feleslegesen bonyolult, hosszú körmondatokból álló nyelvet beszélik, ami sajnálatos módon az állami bürokráciában is megszokott - mondta Gergely Vera, a "közérthető fogalmazás" szakértője, aki Müller Cecília szerepléséről nem kívánt véleményt mondani.

Járványveszély idején különösképpen fontos lenne, hogy mindenki képes legyen értelmezni a vírus elleni védekezéshez szükséges információkat. Gergely Vera szerint azonban az operatív törzs eseményein elhangzó rendőrségi közlések nem felelnek meg a közérthetőség kívánalmának. A megértés terhe jelenleg a befogadó félen van, pedig ennek pont fordítva kellene működnie: az államnak nem csupán felelőssége, hanem kötelessége is (lenne) úgy tájékoztatni, hogy az állampolgárok megértsék, amit feléjük kommunikálnak.