Amíg a világban fertőz a koronavírus, és amíg nem értük el a nyájimmunitást, fennáll a járvány újabb berobbanásának veszélye. Számos paramétert nem ismerünk, ezért nem tudunk megbízható jósla­tokat sem tenni. Az indiai variánst sem ismerjük még pontosan, főleg nem az esetlegesen a későbbiekben felbukkanó mutációkat - fogalmazott Boldogkői Zsolt a napilapnak.

Nem tudjuk, hogy ezek majd mennyivel terjednek gyorsabban, okoznak-e komolyabb komplikációkat, fertőzik-e a fiatal egészségeseket, vagy mutatnak-e szezonalitást. Az sem világos, hogy a lakosság hányad része válik immunissá az oltások és a fertőzés révén, és hogy meddig tart ez a védettség. A járvány jelenlegi helyzete és az oltásokhoz való viszonyulásunk alapján én inkább egy kisebb csúccsal rendelkező őszi hullámra tippelnék, de ez nem egzakt tudományos megállapítás. Sokan tartottunk a nyitástól is, szerencsére – úgy tűnik –, alaptalanul - fogalmazott a szakember.

Mára bebizonyosodni látszik az a korábban csak sejtett állítás, hogy a - hivatalosan B.1.617-nek nevezett - indiai variáns gyorsabb terjedőképességgel rendelkezik, mint más variánsok, milliók fertőződtek meg általa, és már legalább negyvennégy országban megjelent.

Ráadásul újabb mutációk keletkeznek. Nem világos pontosan, hogy súlyosabb fertőzést képes-e okozni ez a variáns, vagy csak gyorsabban terjed. Az eddigi tapasztalatok alapján a két sajátosság összefügg. Állatkísérletek szerint súlyosabb gyulladási tünetek alakulnak ki, mint más variánsoknál.

Attól viszont nem tart, hogy az Indiában arató feketegomba-fertőzés Európában komoly problémát okoz, mivela gomba nem terjed emberről emberre, és Európában az egészségügyi rendszer jobb, mint Indiában.