A cél az, hogy a lakosság 80 százaléka, a felnőttek be legyenek oltva, mert akkor meglenne a nyájimmunitás. Ezt csak akkor érhetjük el, ha mindenki beoltatja magát - tette hozzá az infektológus a Hirado.hu szerint.

A beoltott emberek több mind 90 százalékban védettek attól, hogy megfertőződjenek. Így nyugodtan összejöhetnek olyan helyen, ahol sok embere tartózkodik.

Az a célunk, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadon találkozhassanak más emberekkel, hiszen aki nem oltatja be magát, ki van téve a veszélynek, és nemcsak ő van kitéve a veszélynek, hanem hogyha ő például tünetmentes vírushordozó és valamennyire fertőz tovább, megint csak megfertőzhet olyanokat, akik nincsenek beoltva. Tehát ezt csak úgy lehet áthidalni, hogyha mindenki beoltatja magát, és mindenkinek lesz védettségi igazolványa – magyarázta az orvos.

Úgy tűnik, hogy túl vagyunk a nehezén, de azért óvatosan kell bánni a számokkal, a jelenlegi adatok kedvezők, hiszen csökken az újonnan felismert esetek száma. Az intenzív osztályon is kevesebb beteg van, úgyhogy talán túl vagyunk a harmadik hullámnak a csúcsán - mondta Szlávik.