Egyetlen nap leforgása alatt 1778 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 342 237 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 648 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 197 936 fő, az aktív fertőzöttek száma 133 653 főre csökkent.

Jelenleg 4980 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen.

A tájékoztatásból kiderül, hogy egy nap alatt 19,3 ezer új tesztet végeztek. Ha hinni lehet a vasárnap reggeli számoknak, akkor a laboratóriumi vizsgálatok csupán 9,23 százaléka bizonyult pozitívnak - ez a korábbiaknál kisebb magas érték. A pozitivitási arány már nincs kétszerese a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány pedig már kisebb a WHO maximális határként megszabott 12 százalékos értéknél.)

A kórházi oltópontokon folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás. A következő vakcinaszállítmány kedden várható. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

Szerdán újabb vakcina kapta meg az európai forgalomba hozatali engedélyt, így a Pfizer-vakcina mellett hamarosan a Moderna-vakcina is elérhető lesz az EU tagállamaiban, így Magyarországon is. A Moderna-vakcinából jövő hét elején várható egy kisebb szállítmány - olvasható a kormányzati honlapon.