Egy nap leforgása alatt 1933 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 693 676 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Újabb szomorú rekord született: elhunyt 311 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 409 főre emelkedett - olvasható a kormányzati honlapon.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 419 152 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 252 115 főre emelkedett.12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.

A tájékoztatásból kiderül, hogy egy nap alatt csupán 12,2 ezer új tesztet végeztek. A szerda reggeli számok alapján a laboratóriumi vizsgálatok 15,84 százaléka bizonyult pozitívnak - ez a korábbi napokénál kissé alacsonyabb érték. A pozitivitási arány jelenleg bő háromszorosa a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány még mindig nagyobb a WHO által maximális határként megszabott 12 százalékos értéknél is.)

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán, a magyar lakosság 25 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 536 751 fő, közülük 1 005 936 fő már a második oltását is megkapta.

Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, a mai naptól megkezdődhet a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithatnak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódik. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást. A pedagógusok soron kívüli oltása is folytatódik, az érintettek sms-ben már megkapták a behívót. Ma újabb Pfizer-szállítmány érkezik.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekeznek bekapcsolni az oltásba. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.