Egy nap leforgása alatt 1219 új fertőzöttet találtak, ezzel a koronavírus-járvány kezdete óta összesen 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt újabb 106, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett - olvasható a kormányzati honlapon.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 228 002 főre csökkent.

A friss adatok szerint jelenleg 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen.

A tájékoztatásból kiderül, hogy egy nap alatt csupán 13,8 4 ezer új tesztet végeztek. A hétfő reggel publikált számok alapján a laboratóriumi vizsgálatok 8,86 százaléka bizonyult pozitívnak - ez a korábbi napokéhoz hasonló érték. A pozitivitási arány jelenleg már csak bő másfélszerese a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány már jóval alacsonyabb a WHO által maximális határként megszabott 12 százalékos értéknél is.)

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 073 149 fő, közülük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta.A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Az online időpontfoglalón jelenleg Sinopharm- és AstraZeneca-oltásokra tudnak foglalni a regisztráltak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen - írta az operatív törzs. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet!