Egy nap leforgása alatt elhunyt elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 427 főre emelkedett.

Az új fertőzöttek száma 657, ezzel a járvány kezdete óta összesen 801 025 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 661 564 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 110 034 főre csökkent. 1645 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 195-en vannak lélegeztetőgépen.

A tájékoztatásból kiderül, hogy egy nap alatt 10,6 ezer új tesztet végeztek. A pénteken publikált számok alapján a laboratóriumi vizsgálatok 6,18 százaléka bizonyult pozitívnak - ez a korábbi napokénál kissé magasabb érték. A pozitivitási arány jelenleg már csak alig magasabb a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány már jóval alacsonyabb a WHO által maximális határként megszabott 12 százalékos értéknél is.)

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 898 866 fő, közülük 2 886 292 fő már a második oltását is megkapta - olvasható a kormányzati honlapon.

Letörtük a járvány harmadik hullámát, közeledünk az 5 millió beoltott felé, amikor életbe lép az újraindítás újabb fokozata. Megszűnik a kijárási tilalom, a közterületi maszkviselés és számos más korlátozás – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel. Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett - a készlet erejéig - Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak. Már nem kell SMS értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem.

Hamarosan elérjük az ötmillió beoltottat, ami után kilenc enyhítés lép életbe:

  • Megszűnik a kijárási tilalom.
  • Megszűnik az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása.
  • Megszűnik a kötelező maszkviselés a köztereken.
  • Szabad a sport a közterületeken.
  • Magán- és családi rendezvény megtartható 50 fő részvételével.
  • A lakodalmak pedig 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.
  • Szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken.
  • A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.
  • A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.