Egy nap leforgása alatt elhunyt elhunyt 41 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 560 főre emelkedett.

258 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 802 346 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 670 205 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 102 581 főre csökkent.

Jelenleg 1420 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen - olv asható a kormányzati honlapon.

A tájékoztatásból kiderül, hogy egy nap alatt csupán 9,5 ezer új tesztet végeztek. A hétfőn publikált számok alapján a laboratóriumi vizsgálatok csupán 2,7 százaléka bizonyult pozitívnak - ez a korábbi napokénál is alacsonyabb érték. A pozitivitási arány jelenleg már kisebb a WHO ajánlásának, amely szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az alatt tartható ellenőrzés alatt a járvány. (Ez az arány már jóval alacsonyabb a WHO által maximális határként megszabott 12 százalékos értéknél is.)

Továbbra is folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 023 145 fő, közülük 3 012 483 fő már a második oltását is megkapta. Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett - a készlet erejéig - Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak.

Az 5 millió beoltott elérésnek köszönhetően életben lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozata.

Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és az üzletek, éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozásoknak. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata. A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják.

A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak. Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes. A lakodalomban, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet.