Néhány száz olyan, egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvos kolléga jöhet szóba, akit kirendelhetnek kórházakba, de mivel gyakorlatilag nincs olyan háziorvosi praxis, amely ne venne részt az oltási programban, a védőoltási és az alapellátási tevékenység sérelme nélkül a kirendelésük nehezen lenne elképzelhető - mondta a 168.hu-nak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

A háziorvosokra most abban is komoly szerep hárul, hogy a covidos betegek kórházi beáramlását csökkentsék az időben felismert fertőzéssel, amellyel első körben ők találkoznak a praxisukban - hívta fel a figyelmet Békássy, aki szerint hiba lenne a háziorvosokat kirendelni, és a kórházi dolgozók tehermentesítése érdekében inkább a szakrendeléseken dolgozók bevonását javasolná.

A humánerőforrás felhígításával elfogadhatatlanul magas lehet a halálozás

A Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöke Szabad Zoltán a 168.hu-nak a kormányfő által említett tartalékokról azt mondta:

Nem látunk bele az egészségügyi kormányzat kártyáiba, és bár papíron létre lehet hozni akár 5000 lélegeztetőgépes ágyat, megfelelő szakszemélyzet és odafigyelés híján eljön az a pont, ahol a limitált humánerőforrást olyan mértékben hígítjuk fel nem intenzíves képzettségű és tapasztalatú dolgozókkal, hogy az ezen ágyakon kezelt betegek mortalitása elfogadhatatlanul magas lesz. Ezen a ponton túl már egyetlen ilyen ágyat sem lehet intenzív ágynak nevezni.

Megjegyezte, hogy az intenzív osztályok halálozási adatait csak a kormányzat ismeri, az egyes kórházak sem a másikét, bár „Ózdon egy lelkiismeretes kórházigazgató már jelezte, hogy nagy a baj”. Szabad Zoltán szerint minden kórházigazgatónak feladata beszámolni arról, ha ilyen helyzettel szembesül, mert „a bajok elfedése nagyobb hiba, mint a baj megléte”.

A MOSZ elnöke szerint egyetlen egy háziorvos sem irányítható át a kórházakba anélkül, hogy ne csökkentse az oltási tempót. Úgy vélte, „ha kevesebben látják el ugyanazt a munkát, túlterheltek lesznek a háziorvosi rendelők, ha több beteg jut kórházba, mint amennyit az ellátórendszer elbír, túlterhelődik a kórházi ellátás, a túlterhelt egészségügyi rendszerben pedig sérülni fog az ellátás színvonala”.

Szerinte „egy végletekig túlfeszített, humánerőforrás-hiányos rendszerre csapott le a koronavírus egy éve, és 30 év elmaradását nem lehet egy év alatt bepótolni.” Szabad Zoltán – aki háziorvosként maga is folyamatosan oltja a betegeit – hozzátette: a háziorvosok átcsoportosításával „az ellátáshoz való hozzájutás sérülne, lassulna az oltások beadása, ezzel párhuzamosan nőne a betegek elégedetlensége, és sajnos a kórházak leterheltsége is”.

Nagyobb teher kevesebb emberre

A háziorvoshiány több megyében krónikussá vált. Az Országos Kórházi Főigazgatóság legfrissebb, március 1-i adatai szerint 510 tartósan betöltetlen háziorvosi, és további 225 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van Magyarországon. Az éppen aktuálisan betöltetlen praxisok száma ennél is több, mert a tartósan betöltetlen kategória azokat a körzeteket jelöli, ahol legalább fél éve nincs állandó orvos – a legnagyobb arányban a vegyes praxisokból hiányzik körzeti orvos, aztán felnőtt háziorvosból, végül gyermek háziorvosból van hiány.

További részleteket itt olvashat.