Az utolsó utáni pillanatban jelentette be a kormány a pedagógusok soron kívüli oltását, majd azt, hogy az első oltás után egy-két héttel, megkérdőjelezhető védettséggel mehetnek vissza az újranyitó iskolákba. A döntés ellen érdekvédők és szakértők egyaránt felszólaltak.

Az oltási tervvel kapcsolatban a cikk szerint az interjúalanyoknak több dolog is rosszul esett. Az idősek előre sorolásával egyetértettek, de azt kiemelték, hogy ők sokkal szorosabb kontaktusba kerülnek a gyerekekkel, mint a bolti dolgozók és a postások. Elmondták azt is, hogy sok iskolában a higiéniai feltételek eleve nem adottak a szabályok betartásához: a gyerekmosdókban nincs melegvíz, és a tanítványok télen azért nem akartak kezet mosni, mert fázott a hideg víz alatt a kezük.

Rosszul esett nekik, hogy a kormányfő táptalajt ad az ellenségeskedésnek, ahelyett, hogy kiállna mellettük, ezzel mintha azt mondaná, hogy „hát értsük már meg, hogy ezeket a nyomorult pedagógusokat mégis be kell oltani, na”. Mindnyájukat felháborította, hogy a szakmájuk népszerűtlenségére hivatkozva halogatták az oltást.

Ennél is súlyosabb probléma, hogy a pedagógusok oltását alig több mint két héttel az iskolák tervezett újranyitása előtt kezdik meg, miközben a hivatalos vakcina-kisokos szerint a védettség a második oltás egy-két héttel alakul ki, Mülller Cecília országos tisztifőorvos pedig március elején arról beszélt, hogy két-három héttel az oltás után még mindenki veszélyeztetett.

A döntést egyik megkérdezett tanár sem értette, főleg úgy, hogy már legalább 60 pedagógus halt meg a koronavírus miatt. Egyikük szerint ez olyan, mintha vágóhídra küldenék őket, főleg hogy rengeteg az idős, krónikus beteg tanár, akiket eddig még nem oltottak be.

„Miért kell azért meghalni, mert egy előrelátható dolgot nem előz meg a kormány? Az is tragédia, ha valaki úgy hal meg, hogy nem tudja, hol fertőződött meg, de engem úgy hajtanak be az iskolába, hogy tudják, hogy meg lehetne előzni azt, hogy én meghaljak, és nem teszik meg”  - fogalmazott egyikük a portálnak.

Az interjúból az is kiderül, hogy sokan nem fognak visszamenni a védettség megszerzése előtt, de lesznek, akik kénytelenek kockáztatni az anyagi körülményeik miatt.

Egyelőre reménykednek, hogy a kormány átgondolja a döntést.

A teljes interjú itt olvasható.