A döntéshozóknak számos jogi eszköz áll rendelkezésre egy járványhelyzet kezelésére. Bizonyos területeken korlátozhatják vagy akár meg is tilthatják a személyforgalmat, a lakosok egymással való érintkezését, valamint egyes intézmények működését. Olaszországhoz hasonlóan egy hazai járványhelyzet esetén szükségszerű lépés lehet a bölcsődék, óvodák, iskolák, középfokú és felsőfokú oktatási intézmények működésének felfüggesztése - állapították meg a a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői.

A közegészségügyi hatóság korlátozhatja a személyes szabadsághoz fűződő jogok gyakorlását, a betegek jogait, valamint intézkedések tűrésére és megtételére kötelezhet. Ennek megfelelően járványügyi elkülönítést köteles elrendelni a fertőzőképesség idejére a betegséget észlelő orvos, illetve járványügyi ellenőrzés alá vonhatóak azok a személyek, akiknek szervezetében megtalálható a kórokozó, ám a fertőző betegség egyik szakaszában sincsenek.

Járvány idejére a törvény kötelezően betartandó magatartásokat ír elő. Így például aki magán vagy gondozásában álló személyen fertőző betegség tüneteit észleli, köteles orvosi vizsgálatot kezdeményezni, az orvos utasításait betartani, az elvégzendő vizsgálatoknak magát alávetni. Mindezen intézkedések foganatosításához a beteg beleegyezésére nincsen szükség, azonban megilleti a tájékoztatáshoz való jog.

Az egészségügyről szóló törvény felhatalmazása alapján kiadott minisztériumi rendelet az egyes vírusokra egyedi protokollt állapít meg. Mivel a koronavírus legújabb faja a SARS-féle változattal 80 százalékban megegyezik, elképzelhető, hogy az e fertőzés terjedésére megállapítotthoz hasonló eljárási rendet vezetnek be.

Ezek szerint az orvosok, kórházak kötelesek lennének az érintetteket bejelenteni és nyilvántartani, valamint a tüneteket produkáló személlyel szoros kapcsolatot létesítő személyek felderítését is elrendelni. Aki súlyos légúti tünetegyüttesben szenvedő beteggel kontaktusba kerül, azt az utolsó kontaktustól számított 10 napra járványügyi megfigyelés alá lehetne helyezni. Ezen időszak alatt otthonában kellene tartózkodnia, lázát naponta kellene mérnie, és jeleznie kellene kezelőorvosának, ha egészségi állapotában bármilyen változás állna be. A vírusos megbetegedéssel küszködők mikrobiológiai diagnosztikai vizsgálata kötelező lenne, ám ez a beteg környezetében élőkre nem terjedne ki.

Vannak olyan járványügyi intézkedések is, amelyek nem egy-egy emberre, hanem betegek nagyobb csoportjára terjednek ki - hívta fel korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a figyelmet..A vonatkozó jogszabály szerint járványveszély vagy járvány esetén korlátozható vagy megtiltható minden olyan intézmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely a járvány terjedését elősegítheti, az egyes területek közötti személyforgalom, élőállat- vagy áruszállítás, az egyes területek lakosainak más területek lakosaival való érintkezése, a kórházak látogatása de az egyes területek elhagyása, egyes élelmiszerek árusítása, fogyasztása, és még az ivóvíz fogyasztása is.